Geruchten over paleis voor Poetin staan als een huis

Arnout Brouwers

MOSKOU -Laat de huidige Russische premier Vladimir Poetin echt een Italiaans paleis bouwen aan de Zwarte Zee voor meer dan een miljard dollar? Of zijn het weer loze geruchten over Poetins privérijkdom; een vorm van journalistiek die Poetin eerder beschreef als het uitsmeren van snot over krantenpagina's?


De foto's op www.ruleaks.net zijn in ieder geval indrukwekkend. Hetzelfde geldt voor het verhaal van zakenman Sergej Kolesnikov, die zelf direct betrokken was bij de bouw van een paleiscomplex aan de Zwarte Zee voor Poetin, met fondsen 'verkregen door een combinatie van corruptie, afpersing en diefstal'. Ook interessant zijn de bewijsstukken die de krant Novaja Gazeta vond voor de betrokkenheid van de vastgoedpoot van het Kremlin (waar Poetin destijds zetelde als president) bij het project.


Vladimir Kozjin, hoofd Presidentiële Zaken op het Kremlin, ontkende twee weken geleden elke betrokkenheid bij het project. Maar een paar dagen later publiceerde Novaja Gazeta contracten uit 2005 (toen Poetin nog president was) waaruit de directe betrokkenheid van het Kremlin glashelder blijkt. Ondertekend door Kozjin zelf en door zijn plaatsvervanger.


Waar hebben we het over? Een Italiaans palazzo, voorzien van wintertheater, amfitheater, zwembaden en drie helipads. Dit alles gebouwd op een stuk land van bijna 15 duizend vierkante meter aan de Zwarte Zee. Het toegangshek is versierd met een vergulde dubbelkoppige adelaar, een versie van het Russische wapen. Onlangs werd een groepje milieuactivisten dat zich op het bouwterrein begaf, aangehouden door leden van de veiligheidsdienst FSB.


Kolesnikov, de man die het verhaal naar buiten bracht in een open brief aan president Medvedev (zie www.corruptionfreerussia.com), werkte zelf jarenlang voor het bedrijf Rosinvest dat Poetins goede zakenvriend, Nikolaj Sjamalov, voor de president zou hebben gerund. Regelmatig zegt hij verslag te hebben gedaan van Poetins investeringen. Toen de crisis in 2008 toesloeg, zegt hij, werden veel projecten gestaakt. Alleen het 'Project Zuid', de bouw van het paleis ging door.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden