Gerucht over zelfmoordplan sekte verontrust Jordanië

De Jordaanse autoriteiten zijn verontrust over aanhoudende geruchten dat zo'n twintig mannelijke leden van een sekte uit Waddinxveen op 14 april zelfmoord zullen plegen in de Jordaanse plaats Petra....

Van onze verslaggever

Henk Müller

AMSTERDAM

De Jordaanse ambassadeur heeft donderdag contact gezocht met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als de ambassadeur 'ook maar iets verdachts' vindt, zal hij geen toestemming geven aan de sekteleden om Jordanië binnen te komen.

De groep bestaat uit ruim honderd gelovigen die zich scharen rond leider W. Griffioen. 'Zijn volgelingen zien in Griffioen de Heer', zegt L. van der Plas, die samen met haar man, een hervormde dominee, oud-sekteleden begeleidt. 'Als hun familieleden niet willen meedoen, moeten zij die familie ''dood verklaren''. Ze doen alles wat hij zegt.' De leden van de gemeenschap van Griffioen zijn volgens haar voortdurend met de dood bezig.

Van der Plas en haar man doen een beroep op de aanhangers van Griffioen om te laten weten of hun zorgen gegrond zijn. Familieleden van mensen uit de sekte beamen de uitleg van beide predikanten. De sekteleden hebben alle banden met hen verbroken. Daarom is het onzeker of de sekteleden zullen vertellen of zij op 14 april een einde aan hun leven maken.

De sekte van Griffioen bestaat bijna tien jaar en is een jaar geleden in opspraak geraakt. De groep begon als een bijbelstudieclub. Gaandeweg raakte medeoprichter Griffioen ervan overtuigd dat hijzelf goddelijk was, of op zijn minst belangrijker dan de Bijbel. Tot eind 1994 kon iedereen die dat wilde zich bij de groep aansluiten. Maar die sfeer veranderde. Zogeheten chiliastische en messianistische elementen traden steeds meer op de voorgrond. Dat wil zeggen dat de groep er steeds meer van overtuigd raakte dat het Einde der Tijden nabij is, en dat een goddelijke Leraar hen daarbij zal voorgaan.

De geruchten over de zelfmoordactie dateren van verleden jaar. De politie is nagegaan of er groepsreizen naar Jordanië zijn geboekt rond de veertiende april. Dat blijkt het geval, maar er is geen zekerheid dat het om sekteleden gaat.

Volgens een oud-sektelid komt Griffioen uit een gereformeerd gezin. Na de mulo volgde hij een opleiding tot boekhouder. Maar omdat Griffioen in het boekhouden geen ware roeping vond, besloot hij in dienst van de Heer te gaan en begon hij een studie aan een evangelische bijbelschool.

In 1987 begon hij met bijbelgroepen in zalencentrum 't Trefpunt in Waddinxveen, waar veel jongeren op afkwamen. Volgens het oud-sektelid kwam Griffioen in aanraking met een andere geestelijke, met wie hij nauw ging samenwerken. Beiden waren het erover eens dat 'God het vlees heeft aangenomen'.

Maar in plaats van - conform de christelijke leer - in Jezus het vleesgeworden Woord van God te zien, kregen de beide geestelijken ruzie over de vraag wie van hen zelf God was. Het leidde tot een scheuring. De mensen die Griffioen niet volgden liet hij 'dood verklaren'.

Ouders mochten hun 'afvallige' kinderen niet meer zien en de woorden van Griffioen werden wet. Volgens de politie is de familie van de sekteleden terecht ongerust over de zelfmoordplannen van Griffioen en de zijnen. 'Deze man heeft zijn sekteleden volledig onder controle.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden