Gert-Jan, kom er maar in; de PvdA blijft nee zeggen tegen VVD, CDA en D66

Uw politieke nieuwsbrief

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.Beeld anp

Goedemiddag. Het is (bijna) zover: de ChristenUnie mag aanschuiven bij het motorblok. Want de PvdA blijft nee zeggen. Lodewijk Asscher heeft de handen vol aan het bouwen van zijn brede volksbeweging.

Ook in deze nieuwsbrief: het bijzondere verhaal van verzetsstrijder Gerrit Kastein, die stierf op het Binnenhof.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u dagelijks mail ontvangen over de laatste politieke ontwikkelingen? Meld u eenvoudig aan via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE - DAG 97
Gert-Jan, kom er maar in

Het heeft ruim drie maanden geduurd, maar formatiebesprekingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn nu echt aanstaande. Informateur Tjeenk Willink ontving vanochtend eerst Rutte, Buma en Pechtold gezamenlijk en kort daarop Asscher (PvdA) in z'n eentje. Asscher moest nog eens formeel bevestigen dat zijn partij niet beschikbaar is. 'Nee', zei hij bij buitenkomst, 'de PvdA gaat niet meedoen met het motorblok'. Pas als de noodtoestand wordt uitgeroepen is hij wellicht, heel misschien, eventueel bereid tot een gesprek. 'Ik zeg nooit nooit.' Maar was nee nu echt nee? 'Ja.'

Eerst is Gert-Jan Segers van de ChristenUnie aan de beurt. D66-leider Pechtold heeft zich hevig tegen hem verzet, maar hij kan, zo lijkt het, niet meer om hem heen. Plots sprak hij vanmiddag niet meer over een coalitie van linkse en rechtse partijen, maar over een programmatische verbinding van links en rechts. In het regeerakkoord zullen ook oppositiepartijen zich moeten herkennen, stelde hij. Als hij dan moet slikken dat hij geen linkse partner erbij krijgt, dan wil hij op zijn minst wat linkse inhoud om de drie linkse oppositiepartijen straks enigszins de wind uit de zeilen te nemen.

Segers (CU) staat de pers te woord.Beeld ANP/de Volkskrant

BEZINNING VAN DE DAG
Een brede volksbeweging

Na de afstraffing van 15 maart volgen vandaag de conclusies van de evaluatie. De PvdA moet weer een brede volksbeweging worden, constateert Paul Depla. De burgemeester van Breda sprak de afgelopen maanden met mensen 'binnen en buiten de partij' en presenteert zijn advies vanavond op een partijbijeenkomst in Hilversum. De PvdA moet 'dwars door de bevolkingsgroepen heen mensen binden', zegt hij alvast in dagblad Trouw. 'Bestaanszekerheid' moet weer de core business van de partij worden.

En de PvdA moet af van het imago van klassieke bestuurderspartij. Regeren helpt dan niet. 'In een kabinet ben je juist heel beperkt, want je zit vastgeketend aan een regeerakkoord.' Maar, zowaar, Depla wijst kabinetsdeelname ook weer niet geheel af. 'Als een kabinet over rechts niet lukt, is het logisch dat je als PvdA ook gaat kijken.'

Beeld ANP

HELD VAN DE DAG
Gerrit Kastein

In februari 1943 sprong verzetsstrijder Gerrit Kastein (toen 32 jaar) uit het raam van een kamertje op het Binnenhof. Hij maakte een einde aan zijn leven om te voorkomen dat hij zijn vrienden zou verraden tijdens martelverhoren van de Duitsers. De Duitse Sicherheitsdienst had destijds zijn intrek genomen op het Binnenhof. In de kelders werden gevangenen aan pijnlijke verhoren onderworpen.

De communistische verzetsstrijder Kastein was opgepakt in Delft en dezelfde dag naar het Binnenhof gebracht. In afwachting van zijn verhoor zat hij geboeid in een Kamertje dat nu deel uitmaakt van de SGP-burelen. Toen zijn bewakers hem een moment alleen lieten, gooide hij zichzelf uit het raam en stortte een meter of tien lager neer op het plaveisel. Hij overleed kort daarop in het ziekenhuis.

SGP-voorlichter Menno de Bruyne, die al ruim dertig jaar op het Binnenhof werkt, vertelt de geschiedenis steevast aan de groepen die hij met regelmaat rondleidt in politiek Den Haag. Nu is er ook officiële erkenning voor Kastein. Vanochtend werd het kamertje omgedoopt tot de Gerrit Kasteinkamer. Een plaquette op de muur verhaalt over zijn moedige daad. Verslaggever Remco Meijer was bij de feestelijke ceremonie.

Beeld Verzetsmuseum Amsterdam

NIET LANGER CONTROVERSIEEL
Vaderschapsverlof

Nu GroenLinks niet meer aan de formatietafel zit, is de Kamer erin geslaagd één onderwerp van de lange lijst met controversiële onderwerpen te krijgen: uitbreiding van het vaderschapsverlof. PvdA-minister Asscher wil het verlof verlengen van twee naar vijf dagen, maar vindt de VVD op zijn pad. De afgelopen maanden kon hij zijn voorstel ook niet aan de Kamer voorleggen omdat de onderhandelende partijen (VVD, CDA, D66 en GroenLinks) het onderwerp wilden bewaren voor de kabinetsformatie. Die coalitie komt er niet en dus voelt GroenLinks zich weer vrij naar eigen inzicht te stemmen. Een meerderheid van de Kamer stemde vandaag in met het wijzigen van de lijst van controversiële stukken. Het vaderschapsverlof is weer bespreekbaar in de Kamer.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Minister Asscher tijdens een bezoek aan een kinderdagverblijf.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden