Gerry van der List houdt hysterisch rechts een spiegel voor en André van Duin blijft hangen in oubollige gewichtsslapstick

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Gerry van der List geeft genuanceerd commentaar op hysterisch rechts en André van Duin bakt ze bruin.

Gerry van der List

Top

Politicus Thierry Baudet, schrijver Leon de Winter, journalist Wierd Duk en nog wat van die lui kregen er deze week in een artikel weer eens flink van langs. De opiniemakers uit het rechtse kamp zijn hysterisch, af en toe. Hun fanatisme belemmert het zicht op de werkelijkheid. Een deel van het rechtse geluid wordt omschreven als 'geschuimbek'. Het nieuwe speeltje van militant rechts, 'cultuur-marxisme', wordt als volgt platgewalst: 'Op Brussel valt veel aan te merken, maar de bureaucraten daar lijken toch echt niet gedreven door het verlangen het eigen continent ten gronde te richten.'

Het stuk 'Rechtse razernij' stond niet in Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer of de Volkskrant, maar in Elsevier - óók rechts, maar niet zo hysterisch. Journalist Gerry van der List houdt het rechtse kamp een spiegel voor met een genuanceerde en tegelijkertijd genadeloze analyse.

Hij pakt ze hard, doch fair aan. Hij schrijft kalm over het 'arsenaal aan scheldwoorden die de kansen op een zakelijke discussie dramatisch verkleinen' en over journalisten en schrijvers die er met gestrekt been ingaan omdat ze op internet worden toegejuicht als verzetshelden. Weblog De Dagelijkse Standaard is volgens Van der List overgenomen door een 'paranoïde wildeman'.

Met zulke vijanden hebben wij geen vrienden nodig. Normaal rechts: gelukkig bestaat het nog.

Paul Onkenhout

Flop

In de kwartfinale van Heel Holland Bakt (Omroep Max) werd zachtjes gehuild om een spektakelstuk - elke zondag weer de laatste troef om de tongen van jury leden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden te strelen.

Tranenopweller van dienst was 'de nougatine van Ine', zoals presentator André van Duin een paar keer grapte. Traditiegetrouw storten de kandidaten zich in alle ernst op malakoffs, Vesuviustaarten, kogelgebakjes, oranjekoeken en nougatinebouwwerken. Van Duin bakt droogkomische poetsen.

Het gezelligheidsprogramma speelt zich nu al vijf seizoenen af in hetzelfde zoete decor, een partytent op een landgoed. De regie en Van Duin proberen ter variatie eens wat nieuws uit, met dit jaar ogenschijnlijk meer focus op vaste figuren Robèrt en Janny. Of beter gezegd: op het figuur van Janny.

André, Janny en Robèrt

We zagen de jury al zonnebadend bij het zwembad en zondag stapten ze met een zwemvest aan in een roeiboot. Hoewel Robèrt en Janny allebei geen killerbody hebben, is alleen zij tijdens de intermezzo's met Van Duin doelwit van zijn makkelijke, oubollige en steeds terugkerende gewichtsslapstick. 'Janny, hoe is het met je dieet?' Of: 'Ik sta hier naast de Heel Holland Bakt-tent. Oh nee, het is Janny.'

Janny lacht erom, maar eigenlijk is Van Duins modderfiguur natuurlijk best om janken.

Gidi Heesakkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden