Gerrits Grapjes

Het was een feestje dat goed door kon gaan voor typisch 'Haagse kaasstolp'. Heel Den Haag was er en dronk door alle professionele en partijpolitieke schisma's heen een drankje op het afscheid van parlementair Volkskrant-redacteur Jan Hoedeman....

Gerrit Zalm, minister van Financiën en op dienstreis naar Straatsburg, was tegen die tijd al ingelicht over het uitlekken van zijn 'kindje' en, was, volgens iemand die het weten kan, not amused. Nou zijn de autoriteiten dat nooit bij grote lekken, tenzij zij er zelf actief bij betrokken zijn. Maar onder Balkenende geldt het naar buiten brengen van geheime overheidsstukken als een doodzonde. Nu de baas ziek te bed ligt, voelt Zalm zich nog meer verantwoordelijk, en dat weten ze op Financiën. Zodat het zoeken naar de lekken met grote inspanning geschiedt.

Het departement staat niet helemaal met lege handen. Er gaan in de aanloop naar Prinsjesdag verschillende versies van de Miljoenennota de deur uit naar de veertien departementen, hun ministers en een week voor Prinsjesdag ook naar de elf fractievoorzitters. Elke versie is anders. Vooral uitvoerig citerende media maken het de speurders van Financien makkelijk de bronnen te achterhalen en met volledig op internet gezette versies zijn ze helemaal blij. Daarop kan vaak het exacte tijdstip van kopiëren worden afgelezen en een kleurencode die verwijst naar de adressant.

In de nota zelf is een aantal valkuilen aangebracht. Cijferreeksen zijn soms net iets anders dan ze zouden moeten zijn. Een nouveauté dit jaar waren enkele grapjes. Zo stond in een van de versies te lezen dat de A 50 Eindhoven-Oss in gebruik wordt genomen 'zodat ook Jan Marijnissen eerder thuis kan zijn als hij met de auto op werkbezoek gaat.' Elders werd gerefereerd aan de drie volksgezondheidsdoelstellingen en las de tekst: 'preventieve acties tegen roken (Remkes uitgezonderd), overgewicht en diabetes.'

De bedenker van deze grapjes? Gerrit Zalm zelf, horen wij uit betrouwbare bron. Wat niet verbaast, want de heer Zalm is een lolbroek.

Wat gaat er gebeuren wanneer de 'lekkers' van de Miljoenennota gepakt worden? Het is nog niet bekend. Er is verrassend weinig jurisprudentie op dit terrein. Zelfs het inzetten van de rijksrecherche heeft in het verleden zelden resultaat opgeleverd.

'Hun ondervragingstechniek was ook niet de beste', vertelt een ambtenaar. 'Vroegen ze: hebt u die meneer dat stuk gegéven? Kon je natuurlijk makkelijk 'nee' zeggen als je iemand alleen maar wat hebt laten inzien.'

Maar zelfs wanneer een dader bekent, wordt niet altijd actie ondernomen. Zo gaat er een berucht verhaal op Financiën waarin Zalm en een toenmalige staatssecretaris figureren. Aan NRC Handelsblad was een belangrijk stuk over de JSF gelekt, met aantekeningen van Zalm in de marge. De minister was daarover zo kwaad dat hij de rijksrecherche inschakelde. Onmiddellijk daarna bekende zijn staatssecretaris het stuk aan een Kamerlid te hebben laten zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden