Gerrit Zalm volgt Tjeenk Willink op als informateur en moet Rutte III gaan smeden

Het is de bedoeling dat Gerrit Zalm deze week aan de slag gaat als informateur. De ex-minister van Financiën zal Tjeenk Willink opvolgen. Dat bevestigen bronnen in Den Haag.

Zalm in 2005 Foto Martijn Beekman

De VVD'er is tien jaar weg uit de Haagse politiek. Tot dit jaar was hij bestuursvoorzitter van ABN Amro. Zalm is in beeld gekomen nadat Herman Tjeenk Willink duidelijk maakte dat hij niet door wilde als informateur, ondanks aandringen van de onderhandelende partijen.

Zalm heeft ruime ervaring als ambtenaar, minister en VVD-partijleider. Hij geldt niet als een ideologische scherpslijper. Het is voor het eerst dat hij aantreedt als informateur. De Tweede Kamer moet dat woensdag wel nog bevestigen.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hopen dat er de komende weken eindelijk vaart komt in de formatie. Heel veel informatie van ministeries is al beschikbaar sinds de eerste onderhandelingsronde met GroenLinks. Zalm kan daar op voortborduren.

Struikelblokken zijn er ook nog genoeg. D66 staat lijnrecht tegenover het CDA en de ChristenUnie bij medisch-ethische thema's. Partijleider Pechtold zal er alles aan doen om zijn huid zo duur mogelijk te verkopen. Binnen zijn partij bestaan er zorgen over de samenwerking met de ChristenUnie.

Tjeenk Willink heeft vandaag nog een hele reek partijleiders ontvangen, van Jesse Klaver tot Marianne Thieme. Zij konden aangeven wat ze verwachten van een nieuw kabinet.

Morgen praat de 75-jarige jurist nog een laatste keer met de vier leiders die een nieuw kabinet moeten vormen: Mark Rutte, Sybrand Buma, Pechtold en Segers. Daarna zal hij zijn rapport afronden en moet de tien jaar jongere Zalm aan de slag.

Oud-minister Gerrit Zalm, na tien jaar weer terug op het Binnenhof. Foto Freek van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.