Gerrit Zalm begint aan klus van zijn leven

Volgens sommigen is het ‘de moeilijkste managementtaak ooit in Nederland’: Fortis en ABN Amro tot een geheel smeden en achtduizend banen schrappen.

De belangrijkste hobbels:

Fortis en ABN Amro tot een geheel smeden en achtduizend banen schrappen.
De integratie van Fortis en ABN verliep tot nu toe moeizaam. De banken hebben een geheel andere cultuur. Medewerkers van Fortis zijn sloom en bureaucratisch in de ogen van ABN Amro. Fortis-medewerkers vinden de ABN Amro-medewerkers juist arrogant.

Wouter Bos erkende dat de integratie tot nu toe niet vlekkeloos was verlopen. Dit was voor hem de reden een bestuurder te kiezen die boven de partijen staat. Zalm is volgens hem zo’n bestuurder.

Klanten vinden en binden
Hoeveel klanten na de nationalisatie zijn weggelopen bij Fortis en ABN Amro is niet bekend, maar uit uitlatingen van bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van de Rabobank kan worden opgemaakt dat de leegloop nog niet is gestopt.

Grote bedrijven bankieren bij voorkeur bij een bank met een internationaal netwerk. Dat hadden ABN Amro en Fortis vroeger wel, maar nu niet meer. Fortis-ABN Amro is eigenlijk een soort Friesland Bank geworden.

Bos liet gisteren duidelijk doorschemeren dat het opbouwen van een internationaal netwerk cruciaal is voor de overlevingskansen van de nieuwe bankencombinatie. Zalm moet dat netwerk van de grond af aan opbouwen. Overnames en investeringen zijn daarbij onvermijdelijk.

Hij moet geld binnenhalen
Fortis Bank Nederland werd vroeger gefinancierd door het hoofdkantoor van Fortis in Brussel. Toen Fortis Nederland in enkele dagen uit het moederconcern werd losgeweekt, zat het ineens zonder geld. Bos moest in dat gat springen door een overbruggingskrediet van 34 miljard euro te verlenen.

Het is de bedoeling dat Fortis zelf financiers vindt, maar daar heeft het bedrijf weinig ervaring mee. Investeerders staan nog steeds niet te springen om hun geld aan Fortis toe te vertrouwen. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de variabele rente die Fortis tegenwoordig op zijn hypotheken rekent. Dat is veruit de hoogste van alle aanbieders. Fortis betaalt dan ook zelf een forse rente.

De bank moet uiteindelijk met winst worden verkocht
Bos heeft de belastingbetaler beloofd dat de investering in de banken uiteindelijk geld oplevert. Alleen zo kan hij verdedigen waarom hij wel de banken, maar straks niet de industrie steunt.

Het wordt nog een hele opgave om de waarde van Fortis ABN boven de geïnvesteerde 16,8 miljard euro te krikken. Sinds de nationalisatie zijn de koersen van de banken alleen maar verder onderuit gegaan. Het is niet raar te veronderstellen dat de investering van Bos net zo hard in waarde is gedaald. Bovendien liet Bos de mogelijkheid open dat hij nog meer miljarden in de bank moet investeren.

Vanwege het vele werk dat Zalm te wachten staat, heeft Bos besloten Fortis-ABN Amro pas op zijn vroegst in 2011 te verkopen. Hiermee heeft hij de hamvraag (gaat deze investering wel echt winst opleveren?) ver voor zich uit geschoven. In ieder geval tot na de volgende verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden