Nieuwsbreak

Gerrit Hiemstra: 'Het is wachten op een weerramp in Nederland'

Een regenboog in het Sinterklaasjournaal, de bijtelling van Wiebes en natuurlijk het weer. Vandaag in de Nieuwsbreak: Gerrit Hiemstra, weerman bij het NOS Journaal.

Gerrit Hiemstra op de rode loper bij de verkiezing van Best Geklede Man uit 20 jaar Esquire in 2010. Beeld anp
Gerrit Hiemstra op de rode loper bij de verkiezing van Best Geklede Man uit 20 jaar Esquire in 2010.Beeld anp

Meestal beginnen gesprekken met u met een gebbetje van de nieuwslezer. Is dat eigenlijk wel eens een bron van stress in de studio? Die onvermijdelijke kwinkslag vlak voor het weerbericht?
'Nee hoor, helemaal niet. Het is juist leuk; een manier om te voorkomen dat de kijker elke dag hoort: 'En dan nu het weer met Gerrit Hiemstra'. Dat is saai. Meestal weet je van tevoren trouwens wat de vraag is, zodat je iets kunt voorbereiden. Je hebt nou eenmaal tijd nodig om een goed, ad rem antwoord te formuleren. En die tijd heb je niet tijdens een live-uitzending. Vandaar.

'Er zijn trouwens wel presentatoren die, ondanks de afspraken, toch iets spontaans zeggen, hoor. De ene keer slaagt dat goed, maar soms maak je daardoor onbedoeld een uitglijder.'

Namen en rugnummers graag.
'Je hebt collega's die het leuk vinden om een uitzending een beetje te ontregelen. Ik heb zelf meegemaakt dat ik het weerbericht opende met een zonnige foto van wasgoed aan een waslijn, waar ook wat onderbroeken aan hingen. Rik van de Westelaken vroeg toen: 'Zo Gerrit, jij hebt de was gedaan vandaag?' Je begrijpt: die vraag was niet voorbereid, ik schoot in de lach, zei iets spontaans en ik weet nog dat ik tijdens de rest van de uitzending dacht: ik had beter iets anders kunnen zeggen. 'Je ziet toch zo dat het mijn maat niet is, Rik.' Zoiets.

Jan-Hein Kuijpers (l) en Gerrit Hiemstra tijdens het groot dictee der Nederlandse taal weer plaats in de vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag, december 2007. Beeld anp
Jan-Hein Kuijpers (l) en Gerrit Hiemstra tijdens het groot dictee der Nederlandse taal weer plaats in de vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag, december 2007.Beeld anp

Ik heb geen gebbetje paraat, helaas, maar wel een citaat. Simon Carmiggelt schreef ooit: het boeiende van ons klimaat vind ik dat het bij machte is vier seizoenen in één week te leveren. Actueler dan ooit in een week van warmterecords én nachtvorst?
'Een mooie uitspraak, maar niet actueler dan anders. De herfst in Nederland staat daar gewoon om bekend; hij is nou eenmaal heel variabel. Dat neemt niet weg dat het wel een ietwat opvallende week is, vooral het warmterecord was speciaal, maar wat ik eigenlijk interessanter vond, was de overlast in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië.

De bomba d'acqua, bedoelt u? De regen liet het colosseum - net als in de oudheid - weer eens onderlopen. Wat maakt dit interessant? De timing ervan?

'Vooral de omvang, eigenlijk. Die regio staat erom bekend dat er in de herfst vaker van dit soort weersituaties zijn. Sterker nog: dat fenomeen heet binnen de meteorologie een Genua-depressie, naar de stad die daar ligt. In die zin is het dus niet zo bijzonder. Maar wat het speciaal maakt, is de enorme hoeveelheid regen die er in een paar dagen valt. Het is duidelijk dat de samenleving - van de mensen tot de infrastructuur tot het bestuur - daar niet op berekend is. En daardoor krijg je die doffe ellende en enorme schade die we deze week lieten zien.'

Het gesloten colosseum, gisteren in Rome. Beeld epa
Het gesloten colosseum, gisteren in Rome.Beeld epa

Past dit nieuws ook niet gewoon in het tijdsbeeld? Vandaag schreef uw collega Peter Kuipers Munneke een opiniebrief in deze krant over de opwarming van de aarde die onverminderd doorgaat. Is dat binnen het NOS-weerteam eigenlijk nog onderwerp van discussie?
'Alle weerpresentatoren zijn er, volgens mij, van overtuigd dat er een klimaatverandering aan de gang is, die zich ook nog wel even zal ontwikkelen. Peter Kuipers Munneke is bij ons de expert op dat gebied, maar ik weet vrij zeker dat Marco Verhoef en Willemijn Hoebert er ook zo over denken.

'Wat ik overigens vooral opvallend vond aan het stuk van Peter: het was een reactie op een eerder opinieartikel van Frans Dijkstra. En ik weet niet of ik het mag zeggen, maar ik begrijp niet hoe dat stuk in jullie krant terechtkwam. Hoe kan het dat zo iemand driekwart pagina de ruimte krijgt om zijn mening te ventileren, een onzinnige mening, die bovendien onderbouwd werd met gefabriceerde getallen? Nou ja zeg! Dat hele verhaal had je kunnen inkorten tot een zin: 'Ik ben van mening dat de klimaatverandering niets voorstelt.' Punt.

'Ik was in ieder geval blij dat het op de opiniepagina stond, want het was niets meer dan dat. Een opinie, een mening. Het blijft alleen jammer dat dit soort meningen zoveel aandacht krijgen, terwijl de ware en wetenschappelijke kant van de zaak zo weinig aandacht krijgt.'

Is er te weinig aandacht voor de klimaatverandering?
'Dat vind ik wel, ja. Ik ben soms wel eens bang dat er eerst een ramp moet gebeuren voordat er meer aandacht komt in Nederland. En die aandacht zal komen. Het is namelijk wachten op weer wat je deze week in Italië zag.'

Even naar een ander type journaal dan het uwe: het Sinterklaasjournaal ligt vandaag onder vuur. Iets van meegekregen?
'Ik hoorde er toevallig iets over op de radio, maar ik heb het niet helemaal gehoord. Iets met gekleurde pieten, ofzo? Tja, gefeliciteerd.'

Het moet u toch minstens deugd doen dat er voor een weergerelateerde oplossing is gekozen: de stoomboot vaart door een regenboog. Gaat u dat ook aan uw kinderen vertellen? Of blijft u bij de meteorologische waarheid dat een regenboog geen kleur afgeeft?
'Haha, gelukkig zijn mijn kinderen al bijna het huis uit en hoef ik mij niet in de Zwarte Piet-discussie te mengen. Het belangrijkste wat mij betreft: het probleem dat we hebben met discriminatie, is een belangrijk probleem dat opgelost moet worden. Maar dat doe je niet door alle aspecten van een geliefd kinderfeest keer op keer te bediscussiëren. Een regenboog in het Sinterklaasjournaal gaat het Nederlandse racisme niet oplossen.'

Waarvan akte. Staat u eigenlijk in de studio voordat het weerbericht begint? Met andere woorden: krijgt u nog iets mee van het niet-weergerelateerde nieuws?
'Meestal ben ik tijdens de uitzendingen met nog wat kleine dingetjes bezig dus eigenlijk zie ik vooral de laatste drie onderwerpen. Wat daarin opviel afgelopen dagen, was die discussie over de bijtelling van leaseauto's. Daarin zit een aspect waarover ik mij altijd verbaas, namelijk hoe krom de Co2-uitstoot wordt berekend. Nu moet een nieuwe auto in een laboratorium een traject van ongeveer tien kilometer afleggen op basis waarvan de uitstoot wordt bepaald. Maar zo'n test moet niet op basis van tien kilometer, maar 300, of 3000 kilometer. In het lab rijden die auto's namelijk tien kilometer elektrisch, maar op de weg schakelen ze vrij snel daarna over op benzine, waardoor de werkelijke uitstoot veel en veel hoger is dan in het laboratorium. Dan denk ik dus: jongens, wat een kromme situatie. Dat kan veel beter.'

Dit is aflevering 398 van de dagelijkse 4 Uur Nieuwsbreak. In deze rubriek nemen we iedere dag met een interessant, bekend persoon het nieuws van de dag door.

Een Tesla Model S. staat bij een supercharge oplaadpunt. Beeld anp
Een Tesla Model S. staat bij een supercharge oplaadpunt.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden