Gerrit Hiemstra bleef nuchter als altijd en Rob Mulder had 'zijn knalwerk weer in huis'

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: hoe jubilerend meteoroloog Hiemstra niet alleen het weer monitort en journalistiek vuurwerk dat in het gezicht ontploft.

Paul Onkenhout en Haro Kraak
Gerrit Hiemstra voorspelt het weer. Beeld Frank Schall000
Gerrit Hiemstra voorspelt het weer.Beeld Frank Schall000

Top

Gerrit Hiemstra viert dit jaar een jubileum. In 1998 begon hij bij de NOS met het presenteren van het weer. Een mooi eerbetoon kreeg hij onlangs al in het tv-programma De Slimste Mens, van Katja Schuurman.

Nadat ze iets had verteld over haar erotische boek en de kijkers de tip gaf een broeierig gedicht te schrijven over iemand naar wie ze hevig verlangen, stelde ze plompverloren de verrassende vraag: 'Wat weet jij eigenlijk van Gerrit Hiemstra?'

Weerman, NOS Journaal, Fries en roodharig waren de gezochte woorden. 'Opwarming aarde' had ook niet misstaan, want net als bijna alle klimaatwetenschappers is hij ervan overtuigd dat het klimaat aan het veranderen is.

En hij is alert. Woensdag twitterde iemand dat er geen toename is van extreme weersomstandigheden, dat het klimaat veel minder opwarmt dan is voorspeld, dat CO2 een geweldig positief effect heeft op plantengroei en dat smog in India niets met CO2 te maken heeft.

Dat was Thierry Baudet. 'Eén tweet met 4 keer onzin. Wie kan hier overheen?', reageerde Hiemstra, waarna Baudet zijn masker weer eens afdeed en twitterde dat de weerman zou moeten worden ontslagen.

Dat deed de FvD-voorman tegen middernacht, misschien had hij weer eens aan de witte Bourgogne (Meursault) gezeten. Gerrit Hiemstra, de grote weerman uit Sumar, bleef nuchter als altijd.

Paul Onkenhout

Flop

Het plichtmatige jaarlijkse vuurwerkdebat was weer voorbij, maar de grootste klapper kwam pas na de jaarwisseling. Een item van RTV Noord over illegaal vuurwerk in Groningen stortte ineen als een gebouw dat gecontroleerd tot ontploffing wordt gebracht. 'Ik ben nu onderweg naar een handelaar in illegaal vuurwerk', zei verslaggever Rob Mulder stoer achter het stuur. 'Ik ben benieuwd hoe het verloopt.' In het filmpje liet Mulder een legale vuurwerkhandelaar, van Westra Vuurwerk, reageren op een anonieme man die hem, met vervormde stem, een Cobra en een Shell aanbood, levensgevaarlijk spul. 'Niet doen', adviseerde Westra.

Gronings stadsblog Sikkom.nl, dat met onder meer Vindicatscoops al een tijd op oorlogspad is, had iets opmerkelijks gespot in het filmpje: de legale en de illegale handelaar hadden dezelfde trui aan, met het logo van Westra Vuurwerk. Westra bekende dat hij beide handelaren was: 'Het was toneel.' Later bleek niet alleen dat freelancer Mulder het illegale vuurwerk zelf had meegenomen, hij had ook een gratis vuurwerkpakket ter waarde van 139 euro gekregen van Westra, in ruil voor een foto op zijn Facebooktijdlijn: 'Ik heb mijn knalwerk weer in huis!' Aan een extern onderzoek van RTV Noord weigerde hij medewerking. Het was al met al niet fraai van Mulder, maar acteren kan hij.

Haro Kraak

Rob Mulder, RTV Noord. Beeld
Rob Mulder, RTV Noord.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden