Geroosterde zalmspiezen met spek en waterkerspesto

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Geroosterde zalmspiesen met spek en waterkerspesto (Hoofdgerecht voor 8 personen)

Beeld Loethe Olthuis

Jawel, ik houd best van barbecuen. Een kuil graven op een strandje bij een leuk meer, een vuurtje van sprokkelhout en dennenappels erin en dan op een in elkaar geflanst rooster hele forellen bakken die ik bij een lokale visvijver heb gekocht. Of desnoods bij de Franse supermarché.

Maar waar ik niks mee heb, zijn groene eieren, webers, barbecooks, cadacs of ander poepduur, statusgevoelig en CO2-spuwend buitenkooktuig dat de technische beheersing van een topchef vergt en eten produceert dat ik met aanmerkelijk minder moeite en geld prima in mijn eigen keuken kan maken. Onzinnige machospeeltjes voor testosteronmannen: bouw je eigen barbecue en ga een bizon vangen!

Nu willen de meesten van u alleen maar af en toe gezellig en simpel barbecuen en dat is natuurlijk prima, al trek ik de streep bij flesjessaus. Omdat je nooit weet of dit misschien de laatste week van de zomer is, vind ik dat ik u ten minste één barbecuerecept verschuldigd ben. Met een alternatief sausje van frisse en pittige waterkers, groente en kruid tegelijk: een topcombinatie met vette vis, zoals zalm of makreel. Het spek geeft een extra pittig smaakje aan de vis en zorgt dat hij niet uit elkaar valt.

Bereiding

Ruim van tevoren: leg de satéprikkers minstens een half uur in ruim water. Maak de pesto, dat is het gemakkelijkst met een keukenmachine of staafmixer: hak de waterkers grof. Pureer de waterkers, pijnboompitjes, olijfolie, uitgeperste knoflook, Parmezaanse kaas en het limoensap samen tot een dikke saus. Met de hand: hak de waterkers zo fijn mogelijk. Hak de pijnboompitjes ook fijn, of wrijf ze stuk in een vijzel. Meng de waterkers, pijnboompitjes, knoflook, olijfolie, Parmezaanse kaas en het limoensap goed door elkaar. Breng de pesto pittig op smaak met zout en peper en zet die tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bestrooi de zalmfilet rondom licht met zout en peper. Snijd de zalm in stukken van circa 2,5 x 5 cm. Rol ze of pak ze in met plakjes ontbijtspek en steek in elk spek-zalmpakketje kruiselings 2 satéprikkers. Leg de zalmspiesen tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Op de barbecue: rooster de zalmspiesen om en om tot het spek bruin is. Geef er waterkerspesto en knapperig (stok)brood bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
500 g dikke ASC- of biologische zalmfilet
2 eetl. pijnboompitjes, geroosterd
1 teen knoflook, fijngehakt
Sap van 1/2 limoen
150 g waterkers
6 eetl. olijfolie
3 eetl. fijngeraspte Parmezaanse kaas
200 g biologisch ontbijtspek
Extra: 16 satéprikkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden