Geroosterde worteltjes met tahin-amandelcrème

Kookboekenmaker, illustrator en kok Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Yvette van Boven
null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Dit is een recept voor geroosterde worteltjes met een dip waarmee ik steeds veel succes heb. U kunt de worteltjes eventueel inruilen voor geroosterde roosjes bloemkool, partjes biet, knolselderijfrieten, of plakjes geroosterde zoete aardappel. Tegenwoordig verkoopt de super ook van die regenboogworteltjes, daarmee maakt u zéker de blits op elke fuif. Maak dit gerechtje als deel van een tafel vol verschillende gerechten of als bijgerecht bij vis of vlees. Ik eet het ook wel eens als lunch of borrelhap.

Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze bruinen.

Maal ze in de keukenmachine of blender met de tahin tot fijn kruim, giet er olijfolie bij en maal het tot een gladde saus. Breng op smaak met wat azijn, honing en zout. Maal tot het helemaal glad is, net als ietwat dunne pindakaas. Schil alle worteltjes met een dunschiller, laat er een stukje groen aan zitten. Was ze en dep ze droog met keukenpapier. Bewaar ze tot gebruik in een theedoek in de koelkast. Verwarm de oven voor, met de grilstand erbij, op 175 graden. Schik de worteltjes op een bakplaat. Druppel er olijfolie over, peper en zout. Hussel ze goed zodat alles met een laagje olie is bedekt. Grill ze ongeveer 25 minuten of tot ze beginnen te bruinen. Schep intussen de crème op een grote platte schaal en spreid het met een spatel een beetje uit. Schik de geroosterde worteltjes er op, bestrooi met sesamzaadjes.

Ingrediënten

Voor de crème:
75 gr hele amandelen
1 el tahin
50 ml goede olijfolie, of naar smaak een paar druppels wittewijnazijn
1 el honing van goede kwaliteit
zeezout

En verder:
1 bos bospeen of regenboogworteltjes
2-3 el olijfolie
peper en zout
wat (zwarte) sesamzaadjes ter garnering

null Beeld Yvette van Boven
Beeld Yvette van Boven

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden