Geroosterde rabarber met aardbeien en muntsuiker

Loethe Olthuis


Ingrediënten


Voor 1 persoon
500 g jonge rabarber
250 g stevige aardbeien
50 g boter
1 ½ eetl. witte basterdsuiker
½ bosje munt (+ extra voor garnering)
50 g suiker
ca. 200 g mascarpone


Voorbereiding (ca. 10 minuten; kan ¿ dag van tevoren):
1. Maak de rabarber schoon: snijd de wortelkanten en bovenkanten van de stengels af. Verwijder eventuele lelijke plekken. Snijd de stengels in stukken van 9- 10 cm.
2. Maak de aardbeien schoon en snijd grote exemplaren doormidden.
3. Hak de munt grof. Doe de muntblaadjes en suiker in een keukenmachine of blender en mix tot het een mooi groen mengsel is. (of hak de muntblaadjes superfijn en meng ze door de suiker). Zet alle ingrediënten tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Bereiding (ca. 20 minuten):
4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter met de basterdsuiker al roerend op laag vuur. Doe de rabarber in een passende ovenschaal en schenk de boter erover. Zet de rabarber ca. 15 minuten in het midden van de oven tot de stengels zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Keer ze halverwege voorzichtig om.
5. Leg de laatste 3 tot 5 minuten de aardbeien bij de rabarber in de schaal, bedruip ze wat met het stoofvocht en zet de schaal terug in de oven tot de aardbeien iets zacht zijn.
6. Schep met een eetlepel op 4 bordjes een `quenelle' (eivormig balletje) mascarpone. Verdeel de aardbeien en rabarberstengels over de bordjes en bestrooi ze met wat muntsuiker. Garneer met muntblaadjes. Geef de rest van de muntsuiker erbij.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden