Geroosterde haloumi met tomaat en aubergine

Loethe Olthuis


Ingrediënten


Voor 4 personen
200 g haloumi
1 aubergine, in plakken
4 vleestomaten, in dikke plakken
zout, versgemalen peper
goede olijfolie
ca. 2 theel. kappertjes
½ bosje basilicum,
in stukjes gescheurd
parten citroen


Gisteren ben ik bijna gesmolten. Terwijl mijn tuin toch grossiert in door lover beschaduwde plekjes en ik met mijn een laptop heb, waarmee ik ook buiten kan werken. Maar nee, hoor. Elk aanlokkelijk hoekje bleek ingenomen door een verontwaardigd opkijkende kip of kat, vleugels of poten uitgespreid in het koele briesje. Aan mijn wederhelft R. heb ik ook niks. Die bivakkeert stoïcijns in zijn opblaas-`zwembad', glas in de hand, tot de temperatuur onder de 25 graden is gezakt.

Wat eet je in hemelsnaam in zo'n hitte? Iets kouds, vloeibaars - maar aan het eind van de dag heb je dan toch wel zin in iets warms en pittigs. De barbecue dan maar weer? In de keuken is het overdag koeler dan buiten, maar goed, laat eten heeft iets decadent-mediterraans, al betekent het in de praktijk dat je de volgende morgen de wekker én die tweede fles rosé vervloekt.

Opeens wist ik het: haloumi! Een fantastische kaas, uitgevonden op een warm eiland: Cyprus, en bij elke zichzelf respecterende kaashandel te kopen of te bestellen. De kaas wordt gemaakt van schapen- en/of geitenmelk (commerciële varianten bevatten ook koemelk) en doordat de verse wrongel even wordt gekookt, verandert de eiwitstructuur. Daardoor kun je haloumi grillen, barbecuen en bakken als vlees. Hij knispert tussen je tanden als versgevallen sneeuw onder je voeten, maar wacht niet te lang met eten, anders wordt de haloumi, in plaats van knapperig, rubberig. Fijn voor vegetariërs: voor haloumi wordt meestal plantaardig stremsel gebruikt.

Snijd de haloumi in plakken van circa 1 cm dikte. Spoel ze af onder de kraan (haloumi rijpt in geconcentreerd pekelwater) en droog ze voorzichtig met keukenpapier. Bestrooi de aubergine- en tomaatplakken met zout en peper en bestrijk de haloumi en groenten met olijfolie (of verhit een niet te zuinige laag olijfolie in een koekenpan). Rooster of bak de tomaat- en aubergineplakken en als laatste de haloumi aan weerszijden bruin. Leg op borden, bestrooi met kappertjes, sprenkel er gul olijfolie overheen en verdeel er tenslotte de basilicum over (munt is ook lekker). Geef er citroen en knapperig brood bij.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden