Geroosterde groene paprika met chorizo en aardappeltjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Met vandaag: geroosterde groene paprika met chorizo en aardappeltjes (hoofdgerecht voor 2 personen).

Heerlijke geroosterde groene paprika met chorizo en aardappeltjesBeeld Loethe Olthuis

Natuurlijk doet u er alles aan als een van uw gezinsleden iets mankeert. Ik ook en dat geldt tevens voor mijn gevederde en vierpotige familie. Want poes Snoes is deze zomer haar staart kwijtgeraakt, kip Lotje had gaapziekte (minder relaxed dan het klinkt) en de darmen van konijn Luna waren verstopt. Dat betekende dus eindeloze ritjes naar de dierenarts; druppeltjes geven die ogenblikkelijk weer werden uitgespuugd; eieren met antibiotica prakken voor Lotje (kippen zijn notoire kannibalen); en Snoes vertellen dat ze echt, echt niet de tuin in mocht, omdat ze een kont met een ritssluiting had en een kap om haar oren.

Ingrediënten
500 g krielaardappeltjes, in de schil
4 flinke groene paprika's, schoongemaakt
150-180 g chorizo, in heel kleine blokjes
2 eetl. olijfolie
(1 bosje bladpeterselie)
Extra: flinke lage ovenschaal

Nu doen ze allemaal alsof er niks aan de hand was. Snoes klimt, ook staartloos, alweer in bomen, Lotje scharrelt nonchalant rond en Luna werkt zich gestaag door de paardebloemen heen. Maar ik ben toe aan wat rust. Ik heb een emmer groene paprika's uit mijn kas geplukt, die door de koele nachten toch niet meer rood worden. Daar maak ik een luievrouwengerecht van, met maar vier ingrediënten en eventueel wat peterselie. De voorbereiding kost een kwartiertje, de oven doet de rest.

Chorizo geeft meteen veel smaak aan een gerecht, omdat het gerookt is en knoflook, paprika en andere specerijen bevat. Het merk Stegeman heeft chorizo met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Albert Heijn en groene supermarkten verkopen biologische chorizo.

U kunt dit recept overigens ook met vis maken. Vervang de chorizo door een blikje fijngehakte MSC-ansjovis in olijfolie. Gebruik wat minder zout en voeg naast de olie in het recept ook de ansjovisolie toe. Schep er de laatste 10 minuten een uitgelekt blikje MSC-tonijn door.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de krieltjes 8 minuten in een bodem water. Snijd intussen de paprika's in grove repen. Giet de aardappeltjes af in een vergiet en spoel ze even onder de koude kraan tot ze hanteerbaar zijn. Halveer ze (laat de kleintjes heel).

Hussel de aardappeltjes, paprikarepen, chorizoblokjes, een theelepeltje zout en de olijfolie door elkaar in de ovenschaal. Laat in het midden van de oven in ongeveer 55 minuten gaar worden: schep elk kwartier even om.

Als u er nog moed voor heeft, hak dan de blaadjes van 1 bosje bladpeterselie grof en schep erdoorheen. En dan lekker eten.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden