Geroosterd op het Terschellingse nest

Twee blushelikopters moesten er maandagavond aan te pas komen om op Terschelling vele vuurhaarden opnieuw te doven. Nablussen kan nog dagen duren....

Op de duintop waar Staatsbosbeheer samen met de brandweer het blussen controleert, is het gezellig druk. Toeristen en eilandbewoners komen even een kijkje nemen, en maken foto's van het zwartgeblakerde landschap waar overal nog vuurtjes smeulen.Horecabediende Marcel Nak komt plaatjes schieten voor zijn website over Terschelling: 'Nou, ja. Die site gaat eigenlijk voor 90 procent over het uitgaansleven op Terschelling, maar dit vind ik ook wel aardig.'

De bezoekers reageren verontwaardigd als de brandweerlieden vertellen dat de brand in het weekeinde waarschijnlijk is aangestoken. Of anders door menselijke nalatigheid is ontstaan. Terwijl er helemaal geen mensen in het gebied mogen zijn. De Boschplaat is een broedplaats voor vogels, en daarom in de lentemaanden verboden terrein.

Brandweerman Haan gaat naar zijn commandant Iemke van Zwol voor overleg. Met vijftig collega's is hij bezig duinzand op de smeulende plantenresten te scheppen, terwijl twee gierwagens de randen van het afgebrande gebied nathouden om te voorkomen dat het vuur overslaat.

Haan is in zijn eentje aan de meest oostelijke kant van het gebied aan het werk. Nu de wind is opgestoken, dreigt het vuur volgens hem over te slaan, waardoor ook de rest van de Berkenvallei zou kunnen afbranden. Ongeveer eenderde van het berkenbos is al verwoest. Haan vindt dat juist aan de oostkant water gesproeid moet worden.

Als de commandant ermee heeft ingestemd de tactiek te veranderen, stapt Haan weer in zijn Landrover. Andere auto's, zoals de brandweerwagen, kunnen in dit terrein niet rijden. Over kleine, steile heuveltjes rijdt hij terug. Om te kijken. Want veel meer valt er niet te doen.

De brandweerlieden houden elkaar per mobiele telefoon en portofoon op de hoogte. Als de apparaten even niet rinkelen of kraken, is het doodstil in het afgelegen duingebied. En hoor je alleen de vogels kwetteren.

Er broeden op het terrein zeldzame vogelsoorten, zoals de bruine kiekendief, de havik en de bergeend. Enkele honderdenvogelparen broeden er volgens Freek Zwart van Staatsbosbeheer in het gebied.

Sommige van die vogels zijn zo trouw aan het nest, dat ze zich levend hebben laten roosteren. De dieren die wel gevlucht zijn, moeten nu 'als een soort vluchtelingen' ergens anders aarden, zegt Zwart. Het is maar de vraag of dat lukt, net zoals het maar de vraag is wat voor vegetatie terugkomt in het afgebrande gedeelte van de Berkenvallei.

De harde wind houdt aan en de rookontwikkeling neemt toe. Het mobieltje van Haan rinkelt in de loop van de maandagmiddag steeds vaker. En ook commandant Iemke van Zwol wordt op het uitkijkpunt steeds nerveuzer. Als de situatie zo blijft, is de kans erg groot dat het vuur 's nachts weer vol zal oplaaien.

Laat in de middag neemt hij het besluit opnieuw naar Soesterberg te bellen voor de inzet van helikopters. Die zullen water uit de Noordzee scheppen, en dat met tienduizend liter per keer over de duinen sproeien. De brandweerlieden drinken het bier dat hun collega Haan met zijn Landrover is komen brengen. Ze blijven even wachten op de helikopters. Verder kunnen ze weinig doen, met alleen een schep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden