Gerookte oesters met dressing

Lang, lang geleden, bij de filmclub waar ik als jonkie lid van was - we filmden nog op super 8 -, was er een lid dat zijn roem dankte aan het zelf bouwen van een titelapparaat. Daarmee kon je een rol papier met letters van boven naar beneden laten lopen. Elk jaar verbeterde hij het ding, maar filmen deed hij niet. Hij was een knutselaar. En nu zit ik hier met het boek Over rook - handboek voor warm en koud roken van Meneer Wateetons, die ons culinaire wereldje eerder verrijkte met een handboek over het maken van worst.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

12 grote (Wadden)oesters
20 g versgeraspte gember
1 eetlepel milde sojasaus
1 eetlepel vissaus
1 theelepel yuzusap (concentraat, toko) of limoensap
halve theelepel sesamolie
1 bakje boragecress of Salty Fingers (horecagroothandel)
1 citroen, in partjes
Ook dit werk is schitterend. Maar ik word al moe bij het lezen. En dat terwijl hij gediplomeerde luiwammesen als ik zeer ver tegemoet komt met bochtafstekende slimmigheden, zoals gauw even wat roken met een oude eierdoos en wat houtmot. Je hoeft niet per se een fabuleus apparaat om warm en koud te roken te bouwen om hier en in het hiernamaals gelukkig te worden, vindt zelfs hij. Maar mocht je dat wel willen, omdat het titelapparaat af is: hier zijn de instructies. Plus nog een paar, of liever gezegd alle.

Wateetons houdt niet van half werk: dit is het eerste en meteen ook het sluitende, alles vertellende, definitieve handboek voor het zelf roken van etenswaren. Over smeltend zachte makreel, het geheim van Gelderse rookworst, over het zelf roken van ham en ossenworst, van spek, van spareribs, zelfs over het roken van walnoten en oesters en olijfolie. Over het bijbehorende, essentiële zouten en pekelen. En over het knutselen van uiteenlopende rookapparatuur. Knipogend goed geschreven, een zeldzame combinatie van eersteklas informatie en pure tekstpret.

Weet je wat, ik geef hier het recept voor gerookte oesters. Dat kan namelijk op de barbecue, een ding dat zelfs ik bezit. Nu alleen nog van oesters leren houden. Maar u deed dat al! Toch?

Stook de barbecue op en maak de dressing: doe de gember met de sojasaus, vissaus, yuzusap en sesamolie in een kom en klop met een garde.

Rook de nog dichte oesters op een rooster in de barbecue (onder een deksel). Zo stoom je ze dus gaar in hun eigen vocht. Als de schelpen iets open gaan staan, zijn de oesters gaar. Dit duurt circa 6 minuten.

Open de oesters met behulp van een oestermes en snijd ze los van de schelp. Besprenkel iedere gerookte oester met 1 theelepel dressing. Garneer met boragecress en serveer er een partje citroen bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.