Gerommel binnen PvdA over uitgelekte mail

Een uitgelekte interne mail heeft tot commotie geleid binnen de PvdA. Enkele Kamerleden hekelen de controledrift van het partijbestuur bij het voeren van interne partijdiscussies.

Sander Terphuis.

Steen des aanstoots is een mail die een medewerker van partijvoorzitter Hans Spekman afgelopen maandag verstuurde over het nieuw 'online platform' waarop leden voortaan moties voor de volgende ledenraad kunnen bediscussiëren en indienen. In de mail drukt de medewerker van het partijbureau alle PvdA-Kamerleden op het hart terughoudend te zijn bij het deelnemen aan de internetdebatten. Het partijbestuur wil de ontwikkelingen rond de moties zelf 'in de hand' houden. 'Vandaar het verzoek aan jullie allemaal om alleen op verzoek van het partijbestuur je te mengen in zo'n discussie op het platform.'

'Een procedureel dingetje'

Die 'oekaze' van het partijbureau schiet enkele PvdA-Kamerleden in het verkeerde keelgat. Jacques Monasch, een PvdA'er die na de volgende verkiezingen niet meer zal terugkeren, sprak tegen BNR honend over 'de lange arm van Amsterdam'. 'Iedereen moet open kunnen discussiëren. Ik ga niet om toestemming van het partijbestuur vragen voordat ik met leden praat.'

Niet iedereen binnen de PvdA-fractie wil er overigens zo'n groot punt van maken. 'Het is een procedureel dingetje dat nu enorm wordt opgeblazen,' aldus een PvdA'er. De mail zou alleen maar de 'gebruikelijke afstemming' tussen fractie en bestuur nog eens benadrukken. Dat zou nodig zijn omdat nu voor het eerst moties worden besproken op het nieuw internetplatform en niet meer binnen de afdelingen.

'Er is altijd overleg'

Het partijbestuur liet donderdag in een schriftelijke verklaring weten dat er 'altijd' overleg is tussen fractie en partijbestuur. 'Uiteraard staat het ieder Kamerlid vrij om zich te mengen in de discussie, maar onderlinge afstemming is daarin gebruikelijk.'

Volgens het kritische PvdA-lid Sander Terphuis, die als eerste twitterde over de interne mail, gaat het om meer dan een procedureel misverstand. Samen met andere leden voert Terphuis actie om het kinderpardon ruimhartiger te interpreteren. Eerder werd een motie daarover al aangenomen op het partijcongres, maar de fractie weigert daar volgens de actievoerders vooralsnog gehoor aan te geven. Daarom eisen ze een extra spoedcongres over de zaak. 'De partijtop is nu bang dat enkele Kamerleden zich achter ons scharen,' aldus Terphuis.

Begin juni vindt de volgende ledenraad van de PvdA plaats. Dan zal de discussie over het kinderpardon ook weer gevoerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden