Recept

Geroerbakte kangkung met gefermenteerde tofu

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: geroerbakte kangkung met gefermenteerde tofu (bijgerecht voor 2 à 3 personen).

Beeld Studio V

Twee uur voor mijn kookafspraak met Alexander Bakker floept er een foto-appje van een hele berg groene blaadjes binnen. 'Ik ben al begonnen', msg't Bakker. 'Onder al dat blad ligt een hele kip.'

O jee. Had ik toch niet expliciet genoeg gezegd dat ik vegetariër ben. Na mijn avontuur met de gerookte sojasaus die ik een paar maanden terug bij Alexander Bakker had gekocht, wilde ik nog veel meer weten over alle bijzondere sauzen die de kookschrijver en journalist op zijn website Flair for Flavor heeft staan. En over zijn 'chi cooking', waarover hij ook op zijn site schrijft.

Pay-Uun Hiu. Beeld Studio V

'Kom een keertje bij me koken', nodigde hij me uit, 'dan kun je het zelf zien.' En vega? Geen probleem. Maar eerst gaan we proeven. De ene na de andere sojasaus, miso en mirin (zoete rijstwijn); dingen die ik nooit lekker vond, maar die opeens heerlijk zijn. Sojasaus is nooit zomaar sojasaus, blijkt. Miso is nooit gewoon miso.

Smaken moeten in balans zijn, zegt Bakker. Pas als je een saus proeft waarin dat het geval is, weet je wat dat met je doet en hoe dat je lichaam beïnvloedt. Eten is zuiver proeven en hoe meer je je daar bewust op toelegt, hoe meer je weet wat wel en niet goed voor je is, is zijn overtuiging.

Ingrediënten

250 g kangkung (toko)

2 à 3 eetl. gefermenteerde tofu ('preserved

red bean curd' van Yummy House, toko)

1 theel. pimentón

2 eetl. zonnebloemolie

scheutje sesamolie

'Ken je gefermenteerde tofu?', vraagt hij. Ook een link goedje. Hong fu ru noemen de Chinezen het en het is een mildere variant van de heftige stinky tofu. 'Ik heb eindelijk een merk gevonden dat echt lekker is, van Yummy House. Kun je bij de toko kopen', zegt Bakker tevreden.

We maken er een snelle roerbak mee met kangkung, lange stengels met dunne bladeren die hier waterspinazie worden genoemd (gewone spinazie kan natuurlijk ook). Bij wijze van experiment doet Bakker er een theelepeltje gerookt paprikapoeder door. En inderdaad, deze fermentatie is verrassend mild en na het roerbakken ruik je zelfs een hint van kruidkoek.

Was de kangkung, schud het water af. Snijd de groente in stukjes van ongeveer 3 cm. Doe de gefermenteerde tofu in een bakje, prak hem fijn, voeg de pimentón en een scheutje sojasaus toe, roer er een scheutje water door. Verhit de wok, vervolgens de twee soorten olie, roerbak de kangkung en roer het tofumengsel erdoor. Verwarm het geheel goed door en schep het in een schaal.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Pay-Uun Hiu
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.