Gericht afluisteren

Een memorecorder? Dat klinkt ouderwets, maar hij neemt geluid nog altijd beter op dan een smartphone.

Dit is het apparaat dat ik als kind had willen hebben. Een memorecorder? Jazeker, want deze heeft een richtmicrofoon. Net als vroeger in series als The Saint, waar mannen in bomen met lange shotgun-microfoons snode gesprekken afluisterden van duistere lieden die zich in de aanpalende villa bevonden. Dat leek me ook wel wat, om vanuit de berkenboom in de voortuin mijn ouders af te luisteren, zeker rond sinterklaastijd.


De memorecorder van Philips is niet bedoeld om de slaapkamergeheimen van buren bloot te leggen, maar om bijvoorbeeld een conferentiespreker beter te kunnen vastleggen. Met de opklikbare 'zoommicrofoon' wordt omgevingsruis genegeerd, waardoor de spreker (die volgens Philips op 6 tot 12 meter mag staan) beter hoorbaar is. Een handige functie, want tijdens lezingen komt er vaak meer geluid uit de (college)zaal (kuchen, heimelijke telefoongesprekken, fluisteroverleg over avondboodschappen) dan uit de spreker. Het is wel zo dat sprekers vaak zijn versterkt, waardoor het geluid ook zonder richtmicrofoon goed op te vangen is.


De vraag is natuurlijk of het werkt. Ik heb het geprobeerd door opnamen te maken van een geluidsbron op een meter of tien afstand, met vanaf de zijkant het zachtere geluid van een andere geluidsbron. Het idee: met de zoomfunctie ingeschakeld moet bron A beter te horen zijn en stoorbron B minder.


Het resultaat: eh.


Ik kon geen verschil horen tussen beide opnamen. In beide gevallen was bron A goed hoorbaar. En bron B ook. Met een koptelefoon op was niet te horen of bron B werd onderdrukt door de zoommicrofoon. In het lab is vast te meten dat de opklikmic effect heeft, maar in de huis-tuin-en-keukenpraktijk van de gadgetman valt het verschil niet te horen. En ik vermoed dat hetzelfde geldt voor de lezingenpraktijk. De opklikmicrofoon is trouwens wel een goede, de kwaliteit van de opnamen is prima (er kan overigens ook geluid worden geregistreerd zonder deze externe mic, want het apparaat heeft ook twee ingebouwde microfoontjes).


Komen we op de vraag of memorecorders überhaupt nog bestaansrecht hebben. Smartphones hebben vaak ook een opnamefunctie, en die heb je toch al bij je. Maar de opnamekwaliteit daarvan is toch echt minder goed. Wie niet het risico wil lopen dat zijn opname thuis blijkt te bestaan uit een hoop gemurmel, moet zich toch verlaten op een memorecorder.


Is de volgende vraag of deze Philips de beste keus is. Ik ben geen liefhebber van opklikdingetjes, omdat die de neiging hebben kwijt te raken. En ik ben geen fan van de gebruiksvriendelijkheid van dit apparaat. Het menu is veel te uitgebreid - je zoekt jezelf soms een ongeluk om een bepaalde functie te vinden - en er zijn memorecorders met een ingebouwde usb-stekker. Voor deze Philips is een los kabeltje nodig om hem te verbinden met laptop. Kan ook weer kwijtraken of vergeten worden.


Wel goed: hij is klein, stevig, het lcd-scherm is mooi verlicht, de twee AAA-batterijen moeten het volgens Philips 50 uur uithouden, het geheugen is met 8 gigabyte groot genoeg om een compleet studiesemester op te nemen en de geluidskwaliteit is prima.


Wat Philips Voice Tracer LFH0884 memorecorder met zoomfunctie


Prijs vanaf circa € 160,-


Hoe hoog is het nerd-niveau van de Gadgetman van deze week? Check uw score.

1 De plaatsing van een batterij kent voor u geen geheimen.


2 Bij Android denkt u niet meteen aan een werk van Stanley Kubrick.


3 U maakt zich wel eens zorgen over vuile stroom.


4 U weet wat de vraag is die hoort bij het antwoord 42.


5 01000010011010010110110001101100001000000110011101100001011101000110010101110011


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden