Geregistreerde partnerschappen in opmars, maar ook iets meer huwelijken gesloten

Het geregistreerd partnerschap is in opmars: vorig jaar werden er 15,7 duizend gesloten, een kwart meer dan het jaar ervoor. Ook het aantal huwelijken is in 2016 gestegen: 65,2 duizend koppels trouwden, een procent meer dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die vrijdag zijn gepubliceerd.

Een bruidspaar in een bollenveld net buiten de Keukenhof.Beeld anp

De laatste jaren schommelt het aantal gesloten huwelijken rond de 65 duizend, maar over de langere termijn is dat aantal gestaag gedaald. Het aantal geregistreerde partnerschappen stijgt daarentegen al jaren. Van de ongeveer 81 duizend koppels die vorig jaar een verbintenis aangingen, koos 19 procent voor partnerregistratie. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.

De oorzaak voor de stijging van partnerregistraties ten opzichte van huwelijken is niet bekend, zegt Esther Kluwer, bijzonder hoogleraar Duurzame relaties en welzijn aan de Radboud Universiteit. 'Het zou kunnen dat er meer tweede en derde verbintenissen tussen zitten, en dat mensen dan liever niet nog een keer voor het huwelijk kiezen.'

Ouderwets

Ook plausibel is dat jongeren het huwelijk wat ouderwets vinden. 'Ze willen de zaken wel goed regelen op papier, zeker omdat ze vaak een eigen bedrijf hebben, maar ze hoeven niet dat hele traditionele huwelijk erbij. Maar dat blijft speculeren.' Daarnaast kunnen economische factoren een rol spelen: zo'n huwelijksfeest is behoorlijk duur. 'Je ziet ook een kleine stijging in het aantal huwelijken. Als dat doorzet, zou dat met de herstellende economie te maken kunnen hebben.'

Het grootste verschil tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap is dat de laatste zonder tussenkomst van de rechter ontbonden kan worden. Kiezen mensen wellicht minder snel voor het huwelijk omdat ze niets hebben met het idee hun hele leven aan iemand vast te zitten? 'Dat kan. Echtscheidingen zijn veel gebruikelijker dan vroeger. Veel mensen hebben gescheiden ouders, en daarmee een bepaald voorbeeld.'

Migratieachtergrond

Mensen met een migratieachtergrond kiezen overigens vaker voor het huwelijk. Van paren met een Turkse of Marokkaanse achtergrond koos vorig jaar nog geen 2 procent een geregistreerd partnerschap. Een reden daarvoor kan volgens het CBS zijn dat partnerregistraties in het buitenland niet altijd worden erkend. Dat zou ook een reden kunnen zijn dat in grote steden, waar meer Nederlanders met een migratieachtergrond wonen, vaker voor het huwelijk gekozen wordt dan in kleinere gemeenten.

Het geregistreerd partnerschap werd in 1998 ingevoerd als alternatieve huwelijksvorm die vooral voor mensen van hetzelfde geslacht bedoeld was, die toen nog niet mochten trouwen. Nog altijd gaan partners van gelijk geslacht vaker voor het geregistreerd partnerschap dan heterostellen: 30 procent van de homoseksuele paren die vorig jaar een verbintenis aangingen, koos voor een partnerregistratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden