Gereformeerd pensioenfonds boekt verlies

Het pensioenfonds voor gereformeerde predikanten heeft vorig jaar verlies geleden. Door het slechte beursklimaat boekte het zogeheten Emeritaatsfonds een negatief beleggingsresultaat van 780 duizend gulden....

Van onze verslaggeefster

Dat meldt een rapport van de Stichting Emeritaatsfonds aan de gereformeerde synode, die de conclusies in het rapport op 9 november zal bespreken. De ambtelijk secretaris van het fonds, P. Eens huistra, kondigt aan dat er waarschijnlijk aanvullende maatregelen nodig zijn om de financiering van de pensioenverplichtingen de komende jaren te waarborgen.

Aanvullende maatregelen zouden nodig zijn omdat het aantal uitkeringen is gestegen door het toegenomen aantal predikanten dat met emeritaat is, terwijl tegelijkertijd het aantal actieve predikanten - die de premies inleggen - daalt. Het Emeritaatsfonds telt ongeveer 2300 deelnemers en beheert momenteel een pensioenvermogen van 630 miljoen gulden, zegt Eenshuistra.

Hij noemt de daling van het beleggingsresultaat niet zorgwekkend. Het vijfjarig gemiddelde van het resultaat ligt volgens hem nog altijd op 13,6 procent. 'Alle pensioenfondsen hebben nu te maken met een dal, dus wij ook', aldus de ambtelijk secretaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden