nieuws

Gerechtshof verwijst zaak over 5G-verbod door naar bestuursrechter

Stichting Stop5GNL heeft geen succes bij de rechter geboekt in de strijd tegen het gebruik van 5G. Volgens de rechter hoort de zaak niet bij de civiele rechter, maar bij een bestuursrechter thuis.

Een 5G logo wordt geprojecteerd op de gevel van het T-Mobile hoofdkantoor, voorafgaand aan de lancering van het nieuwe netwerk.  Beeld ANP
Een 5G logo wordt geprojecteerd op de gevel van het T-Mobile hoofdkantoor, voorafgaand aan de lancering van het nieuwe netwerk.Beeld ANP

Het gerechtshof in Den Haag buigt zich niet inhoudelijk over de zaak over het al dan niet instellen van een verbod voor het gebruik van 5G-technologie, zo verklaarde het hof dinsdagmorgen. Stichting Stop5GNL wil inwoners van Nederland beschermen tegen vermeende gezondheidsrisico’s.

Die ontstaan in hun ogen als gevolg van elektromagnetische velden die worden gebruikt voor mobiele communicatie en in het bijzonder 5G. De stichting begon een procedure tegen de Staat om tot een verbod op 5G te komen.

Risico's

De stichting meent onder meer dat de overheid de gezondheidsrisico’s onvoldoende zou hebben onderzocht. De stralingswaarde van antennes die in Nederland wordt gemeten, ligt volgens rijksoverheid evenwel ver onder het niveau dat er volgens deskundigen schade voor het lichaam kan ontstaan.

De Stichting Stop5GNL verloor eind vorige maand al een kort geding over dezelfde kwestie. De voorzieningenrechter in Den Haag oordeelde toen dat er geen aanwijzingen zijn dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gezondheidsraad, waarop de Staat zich baseert, onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hadden voor kritiek op de introductie van 5G.

Verschil 4G en 5G

De nieuwe mobiele technologie 5G gaat uiteindelijk met veel hogere frequentie werken dan voorganger 4G. Gevolg is dat de elektromagnetische straling niet meer ‘de hoek om’ kan gaan, zodat er veel meer zenders nodig zullen zijn voor een dekkend netwerk.

Meer zenders betekent meer bronnen van elektromagnetische straling en dat leidt mogelijk tot een hogere blootstelling van mens en dier aan deze straling, aldus de tegenstanders.

De meeste experts zijn het daar niet mee eens. Er komen weliswaar meer zenders, zeggen zij, maar hun vermogen is veel geringer dan de grote installaties die nu nog op flatgebouwen staan en in zendmasten hangen. Bovendien dringen elektromagnetische 5G-golven nauwelijks door in het menselijk lichaam.

Opwarming

Stop5GNL brengt daar weer tegenin dat dit alleen gaat over de gevolgen door opwarming. Andere mogelijk schadelijke effecten zouden te weinig zijn onderzocht. Het RIVM huldigt het standpunt dat de vinger aan de pols moet worden gehouden.

De overheid begint op 29 juni met de eerste veiling van frequenties voor het 5G-netwerk, die van de 700 megahertz bandbreedte. De snelheidswinst daarvan is overigens beperkt. Pas met introductie van de 3,5 GHz frequentieband komt echt hogere snelheid beschikbaar, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor toepassingen voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s en augmented reality. Deze bandbreedte wordt in 2022 geveild.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden