NieuwsZaak-Henriquez

Gerechtshof veroordeelt één agent in zaak-Mitch Henriquez tot voorwaardelijke celstraf

Een van de twee politieagenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Hij was degene die een nekklem aanlegde. De andere agent werd door het gerechtshof Den Haag vrijgesproken.

Maud Effting en Elsbeth Stoker
Maria, de moeder van Mitch Henriquez, arriveert samen met advocaat Richard Korver bij de rechtbank voorafgaand aan de uitspraak in de zaak rond de dood van haar zoon.
 Beeld ANP
Maria, de moeder van Mitch Henriquez, arriveert samen met advocaat Richard Korver bij de rechtbank voorafgaand aan de uitspraak in de zaak rond de dood van haar zoon.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie had in april tegen beiden een celstraf van zes maanden voorwaardelijk geëist en een beroepsverbod van twee jaar. Het hof ging niet mee in het geëiste beroepsverbod voor de veroordeelde agent.

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez werd in 2015 bij een Haags muziekfestival op gewelddadige wijze aangehouden, nadat hij had geroepen dat hij een ‘wapen’ bij zich had en op zijn kruis had gewezen. Hij zou een stuk of vijf biertjes op hebben gehad. Er waren vijf agenten nodig om hem tegen de grond te werken, omdat hij zich tegen zijn arrestatie verzette. Een agent spoot pepperspray in zijn ogen en sloeg hem tegen zijn neus, een ander hield hem in een nekklem.

Henriquez werd onwel, maar de agenten besloten hem mee te nemen naar het bureau. Pas daar begonnen ze met reanimeren. De Arubaan overleed een dag later. Zijn dood zorgde destijds voor dagenlange rellen en protesten tegen racisme en politiegeweld in de Haagse Schilderswijk.

Vragen

Twee agenten werden uiteindelijk vervolgd voor zijn dood. In eerste aanleg in 2017 vroeg het Openbaar Ministerie de rechtbank hen alleen schuldig te verklaren, maar hen niet te straffen. Een van de argumenten was dat deskundigen het niet eens waren over de vraag of de nekklem tot de dood van Henriquez had geleid. Het OM weet zijn dood aan hartfalen en stress. De rechtbank veroordeelde de twee agenten eind 2017 vervolgens tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar.

De agenten gingen tegen dit vonnis in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie maakte tijdens het hoger beroep een ommezwaai en besloot hogere straffen te eisen: een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een beroepsverbod van twee jaar. Uit nieuw onderzoek was inmiddels gebleken dat de nekklem wel degelijk een belangrijke bijdrage aan zijn dood had geleverd. Ook vond het OM dat de twee agenten weinig inzicht toonden: ze bleven volhouden dat ze niets verkeerd hadden gedaan.

Te veel kracht

Volgens het gerechtshof is de agent die pepperspray in de ogen van Henriquez wreef niet verantwoordelijk voor diens dood. Hij handelde niet buitenproportioneel of onrechtmatig. De agent die de nekklem toepaste is woensdag wel veroordeeld. Volgens de raadsheren paste hij te lang en met te veel kracht de nekklem toe. Het is waarschijnlijk dat dit een zuurstoftekort in de hersenen veroorzaakte, met de dood tot gevolg. Uit de uitspraak blijkt dat deze agent – ook wel DH01 genoemd - onregelmatig handelde. Er waren al vier agenten bezig met het onder bedwang krijgen van de arrestant, een krachtige nekklem was niet nodig.

De familie van Henriquez vindt dat de agenten een onvoorwaardelijke celstraf hadden moeten krijgen. De familie stoort zich bovendien aan het feit dat de inmiddels overleden korpschef Gerard Bouman de agenten destijds een baangarantie gaf, ongeacht het oordeel van de rechter. Zijn opvolger Erik Akerboom heeft al gezegd dat hij deze belofte niet zomaar kan verbreken en heeft de familie uitgenodigd voor een gesprek. Volgens de politie blijven de agenten in principe in dienst, er wordt nog gezocht naar functies die passend zijn.

De bij de arrestatie betrokken agenten zijn na de dood van Henriquez ernstig bedreigd en hebben zelfs moeten onderduiken. In de zaak worden ze om die reden aangeduid als DH01 en DH02.

4 belangrijke momenten in de Mitch Henriquez zaak op een rij

Bijna 2 jaar na het voorval: strafzaak uitgesteld naar november 2017 door twijfels doodsoorzaak
De zaak over de dood van Henriquez wordt uitgesteld naar november dit jaar. Een deskundige trekt in een nieuw rapport een andere conclusie dan de forensisch patholoog. Niet verwurging, maar een hartritmestoornis zou de doodsoorzaak zijn. Door die nieuwe conclusie moet een derde deskundige uitsluitsel bieden.

Ruim een jaar na het voorval: twee agenten vervolgd voor dood Henriquez, wat deden zij fout?
Het Openbaar Ministerie vervolgt twee van de vijf agenten voor de dood van Mitch Henriquez. De agenten wordt doodslag dan wel dood door schuld ten laste gelegd. Vooral het gebruik van de nekklem wordt hen aangerekend: de Rijksrecherche oordeelde in november 2015 al dat de dood van Henriquez verklaard kan worden door het geweld van de agenten.

Een week na het voorval: wat gebeurde er met Mitch Henriquez?
Mitch Henriquez, op vakantie in Nederland om zijn zwangere dochter te bezoeken, wordt met flink geweld overmeesterd door de politie. Eén van de politiemannen klemt zijn armen om de nek van Henriquez, een ander houdt zijn benen vast. Een derde heeft een knuppel: wat gebeurde er op die bewuste avond met Mitch Henriquez?

Twee dagen na het voorval: Mitch Henriquez overlijdt na arrestatie, protesten in Schilderswijk lopen uit de hand
Op een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag wordt de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez hardhandig gearresteerd. Een dag later overlijdt hij in het ziekenhuis, waarop protesten in de Schilderswijk uit de hand lopen. Er worden vergelijkingen gemaakt met dodelijke arrestaties van zwarte inwoners in Amerika en ook de term etnisch profileren valt. De overheid stuntelt met verklaringen over de toedracht.

Tijdlijn: waarom duurt het zo lang?

27 juni 2015
Mitch Henriquez wordt aangehouden in het Haagse Zuiderpark. De volgende dag overlijdt hij. In de dagen erna lopen demonstraties tegen politiegeweld uit op rellen.

1 juli 2015
Uit voorlopig onderzoek blijkt dat Henriquez door zuurstofgebrek om het leven is gekomen. De vijf betrokken agenten zijn vanaf dan officieel verdachten.

19 september 2016
Het OM maakt bekend dat twee van de vijf agenten worden vervolgd. Dit tweetal zou buitensporig veel geweld hebben gebruikt, de andere drie agenten niet.

8 oktober 2016
Via NRC lekken interne e-mails uit. Voormalig korpschef Bouman heeft de betrokken agenten in 2015 al de garantie gegeven dat ze niet zouden worden ontslagen.

10 november 2016
Het OM besluit dat de betrokken agenten niet vervolgd worden voor meineed en valsheid in geschrifte. De familie Henriquez had aangifte gedaan. Volgens hen hebben de agenten onjuiste verklaringen afgelegd. Of dat zo is, heeft het OM niet onderzocht, omdat de agenten niet onder ede stonden toen ze de verklaring aflegden.

15 december 2016
De resultaten van het interne politie-onderzoek worden bekend. Twee agenten krijgen voorwaardelijk strafontslag voor de periode van een jaar. Twee anderen krijgen een berisping, de vijfde gaat vrijuit. Dit staat los van de strafzaak.

27 maart 2017
Er rijst twijfel over de doodsoorzaak van Henriquez door nieuw forensisch onderzoek dat de verdediging heeft laten uitvoeren. De zaak wordt uitgesteld.

30 maart 2017
Het gerechtshof besluit dat de andere drie agenten niet alsnog zullen worden vervolgd. De familie Henriquez had hier via een artikel 12-procedure om gevraagd. De familie dient een klacht in bij het Europees Hof. Dit Hof heeft op 6 oktober laten weten de zaak in behandeling te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden