Nieuws Motorclubs

Gerechtshof Den Haag verbiedt ‘outlaw’ motorclub Satudarah

De motorclub Satudarah blijft verboden. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag in hoger beroep beslist. Eerder zette een ander hof ook al een definitieve streep door de motorclub Bandidos. Het hoger beroep van Hells Angels en No Surrender moet nog dienen. 

Leden van Satudarah vertrekken bij het het Justitieel Complex Schiphol waar de rechtbank eerder uitspraak deed over een verbod op de motorclub. Beeld ANP

Satudarah is een ‘outlaw’-motorclub die in 1990 is opgericht. ‘Outlaws’ beschouwen zichzelf als personen die buiten de wet staan. Meerdere Satudarah-leden zijn veroordeeld voor onder meer mishandeling, het medeplegen van poging tot moord, doodslag, poging tot zware mishandeling, drugsdelicten en wapenbezit. Die betrokkenheid is in strijd met de openbare orde, bevestigde het hof dinsdag nogmaals. ‘Het bestuur van Satudarah heeft op verschillende momenten zelf leiding gegeven aan strafbaar handelen van de leden.’ Doordat delicten werden gepleegd in verenigingsverband, kon de club worden verboden, aldus het hof.

Binnen Satudarah bestaat een hiërarchische structuur met eigen normen en regels waaraan de geldende wetten en de belangen van derden onderschikt zijn. Die cultuur, ‘waarbij geweld wordt aangemoedigd en het plegen van strafbare feiten wordt gestimuleerd en gerespecteerd, kan ontwrichtend werken voor de samenleving als geheel’, schrijven de rechters in hun oordeel.

Ontbonden 

Omdat het strafrechtelijk optreden tegen individuele leden van de motorclub er niet toe leidde dat het strafbaar handelen van Satudarah stopte, vindt het hof het noodzakelijk dat de hele motorclub wordt verboden en ontbonden. Dit verbod treft ook alle ‘chapters’ (afdelingen) van Satudarah, en de support clubs Saudarah en Supportcrew 999.

De club Yellow Snakes, die nauw verbonden is aan Satudarah, heeft volgens het hof een meer zelfstandige positie. Anders dan de leden van andere supportclubs bepalen de leden van Yellow Snakes zelf of zij deelnemen aan ‘sociale activiteiten’ die door Satudarah worden geregisseerd. Het is ook niet vast komen te staan dat leden van de club contributie betalen aan Satudarah en dat deze club door Satudarah is opgericht, daarom wordt Yellow Snakes niet door dit verbod getroffen.

Meer over het verbod op motorclubs

Het verbod op motorbendes als Hells Angels, Satudarah en No Surrender handhaven is nog niet zo makkelijk, denken experts. Is het daarmee ook zinloos? 

Motorclubs met een hang naar geweld hebben hun recht op vereniging verspeeld. Nergens anders ter wereld is de rechter zo ferm tegen de Hells Angels opgetreden. 

‘Structurele verheerlijking van geweld’. Waarom het OM Satudarah wilde verbieden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden