Gerechtigheid

Hij heeft de nodige troep op zijn conto staan, maar met een goed script in handen weet Joel Schumacher soms uitstekende films te maken. Denk aan de burgerman-kookt-over-thriller Falling Down (1993), maar ook aan dit geslaagde rechtbankdrama, naar de gelijknamige, in Mississippi gesitueerde bestseller van John Grisham. Samuel Jackson is fabrieksarbeider Carl Lee Hailey, die de twee blanke verkrachters van zijn 10-jarige dochtertje doodschiet; Matthew McConaughey speelt Jake Brigance, de jonge, ambitieuze advocaat die Hailey verdedigt en daarmee de toorn van de racistische blanke gemeenschap wekt. Voor hij er erg in heeft, krijgt hij dreigtelefoontjes en plant de herrezen Ku Klux Klan brandende kruizen in zijn tuin.


In Europa veroorzaakte A Time to Kill de nodige controverse, omdat velen er een pleidooi voor de doodstraf in zagen. Om het publiek in Frankrijk niet voor het hoofd te stoten, werd de titel aldaar van een vraagteken voorzien: Le droit de tuer?

De spanning zit er dankzij Schumachers grip op de materie meteen goed in, en het conflict tussen wet en gerechtigheid wordt in zowel de rechtbank als Brigance's gezin prima uitgespeeld. Vet aangezet is het soms wel, zoals de donderspeeches die aanklager Buckley (Kevin Spacey) houdt en de felbelichte rookslierten die overal opdwarrelen waar de Klan verschijnt, maar dat staat de zeggingskracht van het complexe verhaal niet in de weg. Met name Jackson en McConaughey zitten lekker in hun rol; de laatste brengt zelfs Brigance's emotionele slotspeech tot een indrukwekkend einde. Sandra Bullock is ook nog het vermelden waard, als de pittige rechtenstudente die Brigance terzijde staat en steeds net niet met hem gaat zoenen.


A Time to Kill (Joel Schumacher, 1996) Net5, 20.30-23.10 uur.

KIRIKOU EN DE HEKS

(Michel Ocelot, 1998) Fraaie animatiefilm, gebaseerd op een Afrikaans sprookje en met muziek van Youssou N'Dour. Het kindje Kirikou kan meteen na zijn geboorte al praten en snijdt ook zelf zijn navelstreng door. Dan kan er ook nog wel bij dat hij gelijk de strijd moet aanbinden met de heks Karaba. De Franse regisseur Michel Ocelot, die opgroeide in Afrika, maakte onverwacht furore met deze film, die dwars tegen alle Disneywetten ingaat.


Ketnet, 09.00-10.10 uur.

THE BEACH

(Danny Boyle, 2000) Het was lang een onafscheidelijk gezelschap: regisseur Danny Boyle, scenarist John Hodge, producent Andrew MacDonald en acteur Ewan McGregor. Na Shallow Grave (1994), Trainspotting (1996) en A Life Less Ordinary (1997) leek het erop dat de verfilming van Alex Garlands The Beach een aangename reünie zou worden. Geldschieters uit Hollywood zagen dat anders: zij wilden liever Leonardo 'Titanic' DiCaprio in de hoofdrol. En zo geschiedde. DiCaprio doet het overigens helemaal niet slecht als rugzaktoerist die in een verborgen Aziatisch hippieparadijs belandt. Weliswaar curieus maar onderhoudend drama.


RTL8, 20.30-22.45 uur.

THE HAND THAT ROCKS THE CRADLE

(Curtis Hanson, 1992) De krankzinnige Peyton (Rebecca De Mornay) infiltreert als kindermeisje in het gezin dat ze verantwoordelijk houdt voor de dood van haar man en ongeboren kindje. De Mornay, hier te zien in de beste rol van haar carrière, krijgt van regisseur Hanson en scenarist Amanda Silver nauwelijks gelegenheid om haar toch behoorlijk betreurenswaardige personage tragiek mee te geven, maar verleidelijk én angstaanjagend is ze zeker; geweldig hoe ze Peytons monsterlijke karakter bedekt met een suikerlaagje onschuld. De scène waarin Peyton haar masker verliest en vol razernij een damestoilet aan gort slaat, blijft onverminderd effectief.


Net 5, 23.10-01.30 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden