'Gerechtelijke dwaling' in moordzaak op Bonaire

In de beruchte Spelonk-zaak op Bonaire zijn Andy M. en Nozai T. slachtoffer geworden van opnieuw een gerechtelijke dwaling. Nieuwe getuigen en aanvullend onderzoek pleiten hen vrij, zo betoogde hun advocaat Geert-Jan Knoops maandag tijdens de behandeling van het herzieningsverzoek op Bonaire.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - Zo is er een nieuwe getuige die het alibi van Andy M. bevestigt. En er zijn sterke aanwijzingen dat Nozai T. destijds onder grote druk een valse bekentenis heeft afgelegd. Volgens Knoops zouden zijn cliënten in 2006 niet zijn veroordeeld als de rechter op de hoogte was geweest van deze feiten.

Of het Openbaar Ministerie Knoops' conclusie over de onschuld van M. en T. deelt, is onbekend. Vandaag is het requisitoir. Het is nog onduidelijk wanneer het Gemeenschappelijk Hof van Justitie uitspraak doet.

De moorden worden op de avond van 15 juli 2005 gepleegd, bij vuurtoren 'Boca Spelonk'. Al snel arresteert de politie de eerste verdachte, Eimar W. Deze bekent betrokken te zijn geweest bij de moord op de broers Wendell en Lisandro. Hij wijst drie mededaders aan. Volgens W. heeft Andy M. de broers vermoord wegens een drugsconflict. Nozai T. zou op de uitkijk hebben gestaan.

Mede op basis van dit verhaal wordt M. veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf. T. krijgt 8 jaar en Eimar W. 18 jaar. Het vonnis wordt in hoger beroep bekrachtigd en ook de Hoge Raad ziet geen reden voor twijfel. Toch blijft de zaak Bonaire bezighouden, mede doordat W. zijn verklaring steeds verandert.

In 2009 wordt een commissie ingesteld die de zaak opnieuw tegen het licht houdt. Opnieuw is de conclusie: er is geen sprake van een dwaling. Als advocaat Knoops in 2012 opnieuw een herzieningsverzoek indient, besluit de rechter tot een nieuw onderzoek.

Afgelopen maanden zijn onder meer veertig getuigen gehoord, ook mensen die nooit eerder een verklaring aflegden. Andy M. heeft steeds gezegd dat hij in de bewuste nacht niet op de moordplek was, maar een mobieltje de gevangenis in te hebben gesmokkeld waar zijn broer vastzat. Telecomgegevens ondersteunen nu die verklaring, net als een getuige die zegt zijn auto te hebben gezien bij de gevangenis. Later die nacht gaf M. een vrouw een lift. In 2005 werd deze vrouw niet gevonden. Nu wel, en ze bevestigt een lift te hebben gekregen van M.

Knoops betoogt ook dat Nozai T. onder grote druk een valse verklaring heeft afgelegd. Zo zei hij eerst dat Andy M. hem de avond van de moord belde. Telefoongegevens spreken dit tegen. 'Ik heb de verklaring gegeven die zij wilden hebben. Ik heb gezegd dat ik op de uitkijk heb gestaan. En dat zijn rollen waar je geen straf voor zou krijgen, zodat ik naar huis zou kunnen', zegt T. nu.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden