Gerda Verburg (CDA) - Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Eindelijk staat CDA-politica Gerda Verburg binnenkort op de trappen van Paleis Huis ten Bosch. Als minister van Landbouw, een post waarvoor in haar curriculum niet bijster veel ervaring valt te bespeuren....

Sindsdien maakte ze echter vooral carrière als vakbondsvrouw. Via de Hout- en Bouwbond CNV en CNV Jongeren klom ze op tot bestuurslid van de vakcentrale. Ze werkte in die tijd nauw samen met Aart Jan de Geus (nu minister van Sociale Zaken), Cees van der Knaap (staatssecretaris Defensie), Ton Heerts (PvdA-Kamerlid) en Doekle Terpstra (HBO-Raad).

In 1998 haalt CDA-voorzitter Helgers haar naar de Tweede Kamer. Verburg behoorde tot het groepje met Joop Wijn en Camiel Eurlings van wie werd gezegd: nu Kamerlid, morgen minister. Verburg heeft haar ambities nooit onder stoelen of banken gestoken. Ze werd vicevoorzitter van de CDA-fractie en toonde zich als woordvoerder sociale zaken een loyaal verdediger van de ingrepen in de sociale zekerheid.

Hoewel het regeerakkoord niet veel woorden aan landbouw besteedt, krijgt Verburg de ingewikkelde taak de Europese landbouwsubsidies verder terug te dringen. Ook dierenwelzijn en behoud van het landschap behoren tot haar takenpakket.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden