Gerda van der Linden, Lomi lomi massage

'Ik heb het geleerd van aunty Margaret Kalehuamakanoelulu'uonapali Machado. Zij is een oude vrouw die in Hawaii geëerd wordt voor haar vorm van Lomi lomi....

Voordat ik met een massage-sessie begin, doen we eerst een reiniging, de Ho'oponopono. We doen een beroep op de goddelijkheid die onze persoonlijke blauwdruk kent. Volgens de oude Hawaiianen komt elk probleem voort uit herinneringen die gekleurd of overschaduwd zijn door emoties die aan die herinneringen verbonden zijn.

Als kind nemen we bijvoorbeeld onbewust vibraties op van anderen uit onze omgeving. We kunnen geen onderscheid maken: dit is van een ander, we pakken het op. Je moet je reinigen van de angsten van anderen. Ik doe een verzoek aan de maker van de blauwdruk naar aanleiding van bepaalde klachten en vraag: kan dit weg, en als het kan, gaat het weg. Dan is er al een heleboel rotzooi opgeruimd uit de geheugenbank. Na dit reinigingsritueel doen we een gebed. Daarna speel ik op de Hawaiiaanse neusfluit.

Nu kan de massage beginnen. Lomi lomi is pure verwenning voor je lichaam. Alles wordt van energie voorzien. Het verschil met een gewone massage is het ritme. Ik voel direct wat iemands ritme is en breng hem daar dan in. Het is een respectvolle massage, het lichaam is toegedekt. Ik doe het als een moeder. De sessie eindigt ook weer met het bespelen van een eenvoudig instrument en een gebed. Lomi lomi herstelt je vitaliteit, verbetert de bloedsomloop en helpt het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Een behandeling duurt anderhalf uur en kost 50 euro.

Ik geef ook tweedaagse Ho'oponopono trainingen, dan kun je het voor de rest van je leven zelf. Meester wordt je nooit, je blijft altijd leerling. Een verpleegster die de training gedaan heeft, gebruikt het soms tijdens een hectische nachtdienst.

Op mijn derde heb ik de spiritualiteit al opgepakt. Altijd als er kerkmuziek te horen was, lag ik voor de radio. Ik ben nu 52, en altijd bezig geweest met het wonder van het leven. In de jaren tachtig werkte ik bij spiritueel centrum de Kosmos hier in Amsterdam en nu heb ik mijn eigen praktijk.

Ik kan er van leven. Ach, weet je, ik heb niet zoveel nodig, er is zoveel franje. Je moet proberen te kijken als een kind, dan leef je altijd in een wonder. Mijn Hawaiiaanse naam Ke'Ola betekent: leven. Ik heb hem gekregen van uncle George Lanakilakekiahialii Na'Ope, die ondanks zijn hoge leeftijd nog de Hula danst.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden