Gérard Jansen slaat aanval van Clerc af

Na tien ronden blijft Gérard Jansen de onaantastbare koploper van het NK dammen. Rob Clerc slaagde er niet in de verdedigingsmuur van Jansen te slechten....

EGBERT VAN HATTEM

Van onze dammedewerker

Egbert van Hattem

HOOGEZAND

Veel leuker was het om de partij tussen Hans Jansen en Harm Wiersma te volgen. Omdat beiden geen baat hadden bij remise ontstond een spannende partij. Daarin viel de zwartspeler lange tijd frivool aan. Na een penetratie door het centrum klonk dan ook enig boe-geroep in de commentaarzaal toen Wiersma vrijwillig terugruilde, en de stand in rustig vaarwater bracht.

Wiersma redeneerde zakelijk en haalde zijn gelijk. 'Hans Jansen had het aardig voor elkaar', aldus Wiersma. 'Als ik niet was teruggegaan, waren zijn omsingelingskansen groot geweest. Behalve kansen op winst waren daarmee ook de kansen op remise gestegen.'

In de partij hield de zwartspeler vast aan het lichte voordeel dat hij had afgedwongen. Toen Jansen in de tijdnood van Wiersma lang moest nadenken besefte de Fries opeens dat hij veel beter stond dan in zijn stoutste dromen. Aan de horizon lonkte een fraaie krachtzet in het eindspel. Hierdoor moest wit extra offeren en dat was meer dan de penibele positie van Jansen kon verdragen.

De laatste achtervolger, Wieger Wesselink, opende tegen Paul Oudshoorn strijdlustig. Met wit speelde hij de Keller-variant op de manier die bekend is van wereldkampioen Aleksej Tsjizjov. Het vervolg van Wesselink kwam niet uit de verf. De witspeler aanvaardde de terugtocht voordat groter kwaad kon geschieden.

Met twee punten achterstand op Gérard Jansen staat Wiersma nu op de tweede plaats.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden