Gérard Jansen nestelt zich na winstpartij naast Scholma aan kop

De deelnemers aan het 78e nationale damkampioenschap zijn duidelijk aan een rustdag toe. Die staat voor donderdag op het programma, maar een aantal spelers nam woensdag in de vijfde ronde al een voorschot....

ANP

ANP

STADSKANAAL

Koploper Scholma kwam tegen Wim van der Kooij met behoorlijk voordeel uit de openingsfase. De Bosschenaar, met zijn 41 jaar de nestor van het gezelschap, verdedigde zich echter uitstekend en kon de aanval van Scholma juist op tijd indammen. 'Ik heb er niet uit kunnen halen wat er inzat en dat is behoorlijk teleurstellend voor me', stelde de Groninger, die na bijna vijf uur met de 'halve winst' tevreden moest zijn.

Op dat moment was alleen nog de partij tussen Rein van der Pal en Gérard Jansen aan de gang. De Fries probeerde de aanval van Jansen te omsingelen, maar slaagde daarin niet helemaal. Ook toen Van der Pal naar vereenvoudigingen zocht bleef Jansen voordeel houden en dat zette de Huissense grootmeester na bijna zes uur spelen op fraaie wijze in winst om.

De andere achtervolgers kwamen niet verder dan remise. Vooral Kees Thijssen was daar tegen Krajenbrink erg blij mee. 'Ik was na de winstpartij tegen Scholma echt helemaal op en kon me in deze partij nauwelijks concentreren. Hij had echt veel beter spel, maar gelukkig kon ik nog wel de weg naar remise vinden', zei de uitgebluste Amstelvener.

Titelverdediger Hans Jansen kreeg optisch gezien veel beter spel tegen debutant Bert Zwart, maar kon ondanks een extra schijf in het dammeneindspel de winst niet vinden. Zoiets overkwam ook Wieger Wesselink tegen Arjan van Leeuwen, die al in het beginnende middenspel een schijf moest inleveren. In uiterste nood moest Van Leeuwen vervolgens een zeer nadelige damcombinatie nemen, hetgeen Wesselink met vier schijven meer riant uitzicht leek te bieden op een (tweede) zege. Hij kon in tijdnood de winnende voortzetting echter niet vinden.

Rob Clerc probeerde met een aanval via het centrum voordeel te krijgen tegen Hendrik van der Zee. De Gelderse Fries was op zijn beurt uit op een omsingeling. Beiden slaagden niet in hun opzet de ander onder druk te zetten. Het werd zonder al te veel complicaties een puntendeling. Dat gold ook voor het duel tussen Geert van Aalten en Hein Meijer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden