Gérard Depardieu wordt dankzij vriend Poetin een Russische Obelix

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - Er ligt een Russische paspoort op Gérard Depardieu te wachten. President Vladimir Poetin heeft de papierwinkel hoogstpersoonlijk in orde gemaakt. 'Als Gérard een Russisch paspoort of verblijfsvergunning wil hebben, dan is dat bij deze geregeld', zei Poetin, die de Franse acteur meerdere malen ontmoette.

Depardieu reageerde verheugd op het nieuws. Hij had zelf om het paspoort gevraagd, onderstreepte hij. 'Ik hou van Rusland, de Russen en hun cultuur', zei hij. Depardieu beschouwt het land als een 'grootse democratie'. Zijn vader luisterde als communist altijd naar Radio Moskou.

De inkomstenbelasting in Rusland is 13 procent. Depardieu ontvlucht Frankrijk, omdat daar voor veelverdieners een belasting van 75 procent zou worden ingevoerd. Dat die maatregel intussen ongedaan is gemaakt, doet de acteur niet terugkomen op zijn besluit.

Depardieu mag dan in eigen land vrienden zijn kwijtgeraakt door zijn besluit 'belasting-Belg' te worden, over de grens wordt hij met open armen ontvangen.

Ook Ramzan Kadirov, alleenheerser over Tsjetsjenië, houdt een plekje vrij voor Obelix. 'Het is niet aan mij zijn besluit te beoordelen', zei hij. 'Maar Depardieu is een groot acteur en een echte humanist. Welk land zou zo iemand de toegang weigeren?'

De acteur onderhoudt met beide presidenten goede relaties. Hij was te gast op hun verjaardagen. Op Kadirov bracht hij een heildronk uit, voor Poetin zong hij tijdens een galadiner Blueberry Hill. Hij is in Rusland zo geliefd dat hij er optreedt in tv-reclames, voor ketchup en voor de particuliere Sovietsky Bank.

Een andere wijkplaats, door Depardieu zelf geopperd, is Montenegro. 'Ik heb er vrienden en zakelijke belangen', zei de acteur, die overigens het liefst zijn heil in België zoekt. Hij kocht er een huis in Estampuis, net over de grens.

Aan Daniel Senesael, de burgemeester van dat Belgische dorp, zal het niet liggen. Die presenteerde zijn nieuwjaarswensen in stijl. Op de gemeentesite staat een filmpje waarop te zien is hoe de burgemeester verkleed als Asterix een ronde langs de gemeentelijke diensten maakt, die een kaart met de beste wensen moeten afleveren. Na veel inspanningen lukt het. 'Dankzij Depardieu staan we als gemeente op de kaart', vindt de burgemeester. 'Als de mensen nu de weg naar de kathedraal van Tournai (de grootste attractie van de streek, red.) vragen, dan krijgen ze als antwoord: dat is pal naast Estampuis.' De tekst van de nieuwjaarskaart? 'Bienvenue Obelix!'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden