Ger Smit 1933-2012

Hij was bekend van televisie en toneel, maar eigenlijk het beroemdst als zijn alter ego Bor de Wolf.

PETER DE WAARD

Dat het karakter van Bor de Wolf hem het meeste lag, vindt voormalig Fabeltjeskrantcollega Elsje Scherjon niet zo vreemd. 'Ger zat zelf ook vol zelfspot en ironie. Bor voelde zich gelukkig als hij in het middelpunt van de belangstelling stond, maar als iemand vergat hem goeiedag te zeggen, zat hij meteen in zak en as.'

De oudere generatie herinnert Ger Smit misschien nog als de zwerver Mak: hij speelde naast Donald Jones (Mik) de hoofdrol in de door Wim Meuldijk geschreven jeugdserie Mik & Mak die in 1962 en 1963 op woensdagmiddag om vijf uur werd uitgezonden. Zij woonden in bij Oma Tingeling die door haar buurman mijnheer Humdrum op de huid wordt gezeten om haar huisje te verkopen.

Maar de meesten kennen vooral zijn stem. Hij was de stem van verschillende dieren in het Grote Dierenbos van De Fabeltjeskrant: Ed Bever, Zoef - 'zoef zoef' - de Haas, mijnheer de Raaf, Ome Gerrit de Postduif, Lowieke de Vos, Meindert het Paard en vooral Bor 'huuuh' de Wolf, de zo tragische barman van het praathuis die elke keer weer vluchtte naar het Enge Bos.

Ger Smit overleed op 14 september in het Gelderse Vorden op 79-jarige leeftijd. Hij leed al lange tijd aan de ziekte van Parkinson.

Smit was de jongste zoon van een Amsterdamse bloemenkoopman. In 1955 kwam hij na drie maanden toneelschool bij de hoorspelkern van de NRU (Nederlandse Radio Unie). Daarnaast stond hij bijna iedere avond op de planken. Hij speelde de meest diverse rollen bij gezelschappen als NGT, de Nederlandse Comedie en Globe. Hij stond ook in drie grote musicals: Oh, what a lovely war (1964), Oh, mijn papa (1966) en De Stunt (1967) van cabaretgroep Lurelei.

In 1968 werd Smit door schrijver Leen Valkenier en producent Thijs Chanowski gevraagd samen met Frans van Dusschoten en Elsje Scherjon de stemmen te doen voor De Fabeltjeskrant, dat rond kinderbedtijd zou worden uitgezonden. Met zijn drieën zaten ze op een rijtje. Scherjon: 'Eigenlijk deed je meer dan stemmen geven. Je vormde ook karakters. Daar legde je ook iets van jezelf in, hoewel we ons exact aan de tekst hielden. Gek genoeg stonden we toentertijd niet op de aftiteling. Nu zou dat wel het geval zijn.'

Eigenlijk zouden er twintig afleveringen worden gemaakt naar de fabels van De La Fontaine. Uiteindelijk werd het programma meer dan duizend keer uitgezonden. In 2005 zou De Fabeltjeskrant worden verkozen tot het beste kinderprogramma aller tijden.

Smits' faam als stemacteur was gevestigd. Hij deed voor proefafleveringen de stem van Ernie - uiteindelijk zou Wim T. Schippers de stem gaan doen - en deed daarna stemmen in Paulus de Boskabouter, De Smurfen, Lucky Luke, Tom Poes, Sesamstraat en vele Disneykarakters. Ook als acteur bleef hij actief, zowel op het toneel als op de televisie. Hij speelde in de jaren zeventig in legendarische televisieseries als De Kleine Waarheid (als Marleen Spaargarens laatste liefde Jaap Bleyleve), Oorlogswinter en Die seltsamen Abenteuer des Herman van Veen. In de jaren negentig zou hij ook rollen vervullen in andere klassieke series als Medisch Centrum West (de heer Oortwijn), Vrouwenvleugel (Jaap Jorritsma) en GTST (rechercheur Bronkhorst). In 2002 speelde hij op 69-jarige leeftijd zijn laatste rol in de studentenserie Echt Waar.

Ger Smit woonde 48 jaar samen met zijn vriend Pim Batema. Naast de woning in Amsterdam hadden ze een vakantiewoning in Vorden, waar ze graag lange wandelingen maakten. Batema: 'Hij heeft zoveel gedaan. Maar het meest voelde hij zich in zijn element in een studio, als hij met de technicus achter de knoppen ging kijken hoe het nog beter kon.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden