Geprezen commando's ontgoocheld over Defensie

Een aantal meermalen onderscheiden commando's dat lid is van motorclub Demons MC, is 'ontgoocheld over de wijze waarop Defensie hun loyaliteit en integriteit zonder enig fundament ter discussie stelt'. Dat heeft hun advocaat Michael Ruperti vrijdag gezegd namens de elitemilitairen.

Minister van Defensie Jeanine HennisBeeld anp

Vorige week werd bekend dat het ministerie in kaart brengt wat de banden zijn van een groep van 20 militairen van de Demons en of daaraan iets moet worden gedaan. 'De commando's betreuren het dat het ministerie deze zeer ervaren en veelvuldig onderscheiden militairen wegzet als outlawbikers. Hiermee wekt Defensie de indruk dat ze zich buiten de wet zouden stellen', constateert Ruperti.

Volgens de advocaat hebben de Demons over wie het gaat, in sommige gevallen al tientallen jaren gediend in het leger bij het Korps Commandotroepen. 'Ze hebben onder de zwaarst mogelijke omstandigheden deelgenomen aan eerdere missies in onder andere Afghanistan, Irak, Cambodja en Bosnië.'

Geen van de commando's die lid zijn van de Demons, heeft een strafblad, houdt Ruperti voor. 'Het is ronduit opvallend te noemen dat de overheid twijfelt over de integriteit van deze commando's, omdat ze lid zouden zijn van de 1%-motorclubs.' Die term wordt internationaal gebruikt voor motorbendes die in verband worden gebracht met criminaliteit.

De commando's weigeren afstand te doen van hun lidmaatschap van de Demons MC. 'Het lidmaatschap van een motorclub is volledig legaal en kan niet worden verboden.' De raadsman zegt met de commando's te overwegen het ministerie van Defensie aansprakelijk te stellen wegens inbreuk op hun persoonlijke levenssfeer en de imagoschade die aan de betrokken commando's is toegebracht.

De Demons hadden in Nederland oorspronkelijk twee chapters (afdelingen), in Stolwijk (1982) en in Raamsdonk (2007), maar die zijn samengevoegd en nu als Demons MC in Goes gevestigd. Een deel van het chapter in Stolwijk zou zijn opgegaan in Hells Angels Gouda.

In een dik rapport van het Korps landelijke politiediensten uit 2010 komen de Demons sporadisch voor. De club zit ook in de Raad van Acht, die in Nederland is opgericht om problemen tussen de verschillende clubs te voorkomen.

Dat er militairen lid zijn van de Demons, heeft de club nooit onder stoelen of banken gestoken. 'Een groot deel van de members van Demons MC bestaat uit ondernemers, hoge militairen, managers, mannen met leidinggevende posities in de samenleving', meldt hun internetsite.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden