Gepokt, gemazeld én succesvol

KEES TAMMENS

Over een week begint in Dublin het Europees kampioenschap voor landenteams. In het EK-vrouwen behoort Nederland tot de kanshebbers. Jet Pasman en Anneke Simons, sinds 1977 een partnership, zijn systeemvast, raken door hun ervaring nooit van hun stuk en scoren al decennia uitstekend in elk kampioenschap.

Ook Carla Arnols-Wietske van Zwol barsten van routine. Beiden zijn gepokt, gemazeld en succesvol in het internationale vrouwenbridge maar vormen pas sinds een half jaar een partnership; individueel kunnen zij het niveau goed aan maar de onwennigheid aan elkaar maakt het paar tot een onzekere factor. Marion Michielsen (27)-Laura Dekkers(28) debuteerden sterk in het met zilveren bekroonde EK in 2010; met hun jeugdige elan gevoegd aan technische vaardigheden voegen zij een strijdlustig element toe.

Wereldkampioen Frankrijk is de grootste concurrent met daarnaast Engeland, Oostenrijk en Noorwegen. Duitsland is na het afhaken van het sterkste paar een outsider evenals Is- raël, Denemarken, Italië en Zweden. Van de zes Turkse vrouwen die in 2011 Nederland in de finale van het open-EK versloegen, is niemand meer van de partij. Rusland ontbreekt zelfs helemaal.

In 2002 won Nederland - zie het spel in diagram 1 - de tot nu toe enige Europese titel.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

---1SA

2¿2SApas3SA

paspaspas-

Nadat noord met 2SA een klaverenkleur had aangeboden, verhoogde zuid, Van Zwol, optimistisch naar de manche. West kwam tegen 3SA uit met een kleine harten via ¿V voor ¿A in zuid. De leider wilde haar geld niet direct op ¿A in oost zetten en begon met zes keer klaveren. Het zette west onder druk, die een keer bekende, twee kleine schoppen, ¿5 en twee harten afgooide. De leider ging in schoppen van slag naar west, die van ¿B9 in de ¿H10 van zuid moest spelen voor de negende slag.

westnoordoostzuid

---1SA

2¿pas2¿pas

4¿paspaspas

West, Simons, bood haar hand aan met een Multi 2¿ (¿ of ¿). 2¿ door oost, Pasman, betekende dat zij tegenover een hartenkleur in west wel 3¿ wilde spelen, reden voor west om met de grillige verdeling - een perfecte 'Eau de Cologne' - naar de manche te verhogen. Noord kwam tegen 4¿ uit met ¿H en speelde klaveren door, getroefd in west. Schoppen naar ¿V, ¿A en een kleine schoppen met ¿3 getroefd. Een kleine harten uit oost en zuid maakte alleen troef aas en heer. Een dubbele manche voor Nederland.

Bij het open EK in 2011 versloeg Nederland in de halve finale de Franse vrouwen na een zinderende wedstrijd waarin de vlijmscherpe manche in diagram 2 de beslissing bracht.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

1¿2¿pas2¿

pas2¿pas3¿

pas5¿paspas

pas---

West kwam tegen 5¿ uit met ¿H voor ¿A in zuid. De leider, Michielsen, speelde klaveren naar ¿V en gooide op ¿A de verliezende harten uit zuid af. Een klaveren getroefd bracht ¿H omlaag, ¿B was al onder ¿A gevallen. Na ¿A en ruiten verloor de leider alleen twee troefslagen. De schoppenverliezer van zuid ging weg op de hoge ¿10 in de dummy.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden