NIEUWSKLM

Geplaagd KLM stelt loonsverhoging personeel eenzijdig uit

Luchtvaartmaatschappij KLM stelt de vorig jaar overeengekomen loonsverhoging van 2,5 procent voor het al personeel uit, tot nader order. Dit doet de maatschappij zonder instemming van de vakbonden.

Een KLM-stewardess aan het werk op een vlucht naar Curaçao.Beeld Arie Kievit

‘De situatie van toen is echter totaal anders dan de realiteit van nu’, aldus KLM. De luchtvaartmaatschappij benadrukt dat het gaat om uitstel, niet afstel, en zegt niet anders te kunnen. Momenteel verliest KLM dagelijks zo’n 10 miljoen euro. Kostenverlagingen zijn volgens KLM ook noodzakelijk om het voortbestaan van de maatschappij te kunnen garanderen. 

KLM sloot heeft het tweede kwartaal van 2020 af met een verlies van een half miljard euro, omdat slechts een half miljoen passagiers instapten in plaats van de 9 miljoen reizigers die vorig jaar in dezelfde periode een vliegticket kochten. Een jaar terug boekte KLM nog een winst van 270 miljoen.

Topman Pieter Elbers van KLM noemde de effecten van de coronacrisis ongekend. ‘Een resultaat van bijna 800 miljoen euro verlies in de eerste zes maanden is het slechtste in de KLM-geschiedenis.’

KLM moet voor 1 oktober bovendien een herstructureringsplan rond hebben dat de concurrentiepositie van KLM verbetert ‘door onder andere de kosten te verlagen’. Dat is een voorwaarde die de overheid stelt aan de verleende 3,4 miljard euro aan noodsteun.

Omdat de personeelsuitgaven de op een na grootste kostenpost vormen van de luchtvaartmaatschappij is banenverlies onvermijdelijk, net als een loonoffer. De luchtvaartmaatschappij schrapte daartoe al 5.000 van de 33.000 banen. Ook werd de uitkering van de winstdeling over 2019 uitgesteld. KLM vroeg daarnaast de vakbond eerder in te stemmen met uitstel van de loonsverhoging.

Daar ging FNV Luchtvaart niet mee akkoord. ‘Omdat wij vinden dat maandsalaris buiten schot moet blijven, willen wij ook niet de suggestie wekken dat wij daar wel over zouden willen praten.’ De vakbond vindt bovendien dat de breedste schouders de zwaarste lasten zouden moeten dragen, terwijl de 2,5 procent voor alle medewerkers zou gelden. ‘Wij houden vast aan: werknemers met een inkomen minder dan 1,5 keer modaal, leveren helemaal geen bijdrage.’

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers laat in een reactie weten het uitstel van de loonsverhoging ‘verstandig’ te vinden, maar de manier waarop niet. VNV had eerder al laten weten te willen instemmen met uitstel van de loonsverhoging, maar wilde in ruil daarvoor een een externe analyse van het herstructureringsplan. ‘Dat vinden wij onbegrijpelijk', aldus VNV-voorzitter Willem Schmid. 

Vanaf 25 augustus praat KLM verder met de bonden over de bezuinigingen.

Het wordt een hete herfst voor KLM 

KLM beleeft door corona de ‘zwaarste crisis in vredestijd’. Om te overleven schrapt het bedrijf tussen de 4.500 en 5.000 van de 33 duizend banen. De achterblijvers zullen versoberde arbeidsvoorwaarden moeten slikken die passen bij een luchtvaartmaatschappij die door de coronapandemie met een kwart in omvang krimpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden