Gepensioneerden willen geld voor hogere zorgpremie

Gepensioneerden eisen compensatie voor de verhoging van 85 euro per jaar van de ziekenfondspremie die het kabinet voorstelt. Meer dan 1,5 miljoen gepensioneerden worden hierdoor getroffen....

Van onze verslaggever

Het kabinet wil met de maatregel een bezuiniging van 700 miljoen euro realiseren. Werkenden worden deels gecompenseerd door een fiscale arbeidsaftrek van 60 euro per jaar.

Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden hebben geen profijt van die maatregel, stellen de belangenorganisaties voor ABP- en PGGM-gepensioneerden en de Vereniging Aanpak Pensioenbreuk.

De drie organisaties willen praten met premier Balkenende en minister De Geus van Sociale Zaken. Ze vinden dat de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden niet verder mag worden uitgehold.

Het kabinet heeft de maatregel genomen om werken financieel interessanter te maken voor uitkeringsgerechtigden. Voor gepensioneerden gaat deze redenering niet op. De organisaties willen de uitkomst van de gesprekken afwachten voordat ze besluiten tot welke protestacties ze kunnen overgaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden