Gepensioneerden moeten meer te zeggen krijgen

Gepensioneerden hebben nog te weinig zeggenschap bij de pensioenfondsen. Vakbeweging en werkgevers gaan de pensioenfondsen oproepen om eindelijk eens werk te maken van de afspraken die daarover met de ouderenbonden zij gemaakt....

In juli 1998 spraken FNV en VNO-NCW met de ouderenorganisatie CSO af dat de gepensioneerden zeggenschap zouden krijgen bij de pensioenfondsen. Dat zou met een deelnemersraad kunnen of door een eigen afvaardiging in het pensioenbestuur. Daarmee zouden gepensioneerden invloed kunnen uitoefenen op bijvoorbeeld de besteding van koerswinst .

Vakbeweging en werkgevers concluderen dat tot nu toe weinig van de afspraken terecht is gekomen. Bij de pensioenfondsen van individuele bedrijven is het beeld nog enigzins positief. Daar resteert nog een handvol fondsen waar nog weinig of niets aan medezeggenschap is gedaan.

Bij de bedrijfstakpensioenfondsen 'is het beeld over het algemeen wat minder positief', schrijven de sociale partners in hun concept-oproep.

Bij deze fondsen vormt het pensioen onderdeel van de arbeidsvoorwaarden die bonden en werkgevers in de CAO regelen. Een afvaardiging van gepensioneerden in het bestuur zou een derde geleding met een apart belang kunnen vormen. Dat willen vakbeweging en werkgevers niet. Vandaar dat juist bij deze fondsen voor gepensioneerden een medezeggenschapsraad als inspraakorgaan zou moeten worden opgericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden