Gepensioneerden KPN ook op nullijn

De 5500 gepensioneerde KPN'ers krijgen ook te maken met de financiële problmen van hun oude werkgever. Hun pensioen wordt bevroren....

Het besluit de pensioenen te bevriezen is opmerkelijk. Vorig jaar stortte het pensioenfonds KPN nog honderd miljoen gulden terug aan het bedrijf. Het fonds had toen nog riante reserves.

Door verliezen op de aandelenbeurzen zijn de reserves nu danig geslonken. Vorig jaar daalde de dekkingsgraad al van 159 procent naar 137. Dat betekent dat het pensioenfonds aan het begin van dit jaar genoeg vermogen had om voor 137 procent aan alle verplichtingen te voldoen. Het fonds beheert circa zeven miljard gulden voor 5500 gepensioneerden, 7500 ex-KPN'ers die nu elders werken en 40 duizend werknemers voor wie nog premie wordt betaald.

Dit jaar zijn de beleggingen zo in waarde gedaald dat KPN een fors hogere pensioenpremie moet gaan betalen. De premie stijgt van 9 naar 12 procent. Werknemers betalen bij KPN geen premie, tenzij zij extra pensioen willen opbouwen. Dat extra pensioen komt voor eigen rekening.

Het bevriezen van de pensioenen is volgens Wiechmann nog geen voldongen feit. 'Het is een voorgenomen besluit. Maar het ligt voor de hand nu de CAO-lonen dit jaar niet zijn gestegen.'

De pensioenen van oud-KPN'ers zijn in april 2000 voor het laatst verhoogd, met 3,75 procent. Sindsdien zijn de prijzen ruim 5 procent gestegen. Als CAO-loonsverhogingen de norm blijven voor verhoging van de KPN-pensioenen dan ziet het er somber uit. Alle salarissen bij KPN worden de komende twee jaar bevroren. Als goedmakertje krijgen werknemers volgens het sociaal plan opties op KPN-aandelen waarmee, bij stijging van de aandelen KPN, koopkrachtverlies kan worden gecompenseerd. In opties voor gepensioneerden voorziet het sociaal plan niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden