NieuwsEl Salvador

Gepensioneerde legergeneraal El Salvador geeft massamoord op meer dan 1000 mensen in 1981 toe

Een gepensioneerde Salvadoraanse generaal heeft voor het eerst toegegeven dat het leger verantwoordelijk was voor de beruchte massamoord op meer dan duizend mensen in 1981 tijdens de burgeroorlog in El Salvador. De zaak hierover werd in 2016 heropend, zestien mensen staan terecht. Onder hen is ook voormalig minister van Defensie Guillermo Garcia.

Voormalig legergeneraal Juan Rafael Bustillo tijdens zijn verhoor over de slachting in El Mozote.
 Beeld AFP
Voormalig legergeneraal Juan Rafael Bustillo tijdens zijn verhoor over de slachting in El Mozote.Beeld AFP

In de rechtbank zei Juan Rafael Bustillo, een voormalige generaal van de luchtmacht van El Salvador, vrijdag dat een elite-eenheid van het leger de massamoord in El Mozote destijds heeft uitgevoerd. Ongewapende bewoners, vooral vrouwen en kinderen, werden gedood. Volgens de Verenigde Naties werden de onschuldige slachtoffers gemarteld en vermoord, terwijl de soldaten op zoek waren naar guerillastrijders.

Bustillo zegt zelf geen rol te hebben gespeeld bij de slachtpartij. Kolonel Domingo Monterrosa zou de opdrachtgever zijn geweest. Hij was de bevelhebber van het bataljon dat de aanval uitvoerde en kwam in 1984 om het leven bij een helikopterexplosie. ‘Ik heb het idee dat het een moment van dwaasheid was van Monterrosa om dat bevel te geven’, aldus Bustillo.

De burgeroorlog in El Salvador duurde van 1980 tot 1992. Zeker 75.000 mensen kwamen om het leven bij de strijd tussen linkse rebellen en het door de VS gesteunde regeringsleger. Meer dan 8.000 mensen werden vermist.

Op de publieke tribune luisteren nabestaanden van de slachtoffers van de moordpartij naar de getuigenis van Bustillo. Beeld EPA
Op de publieke tribune luisteren nabestaanden van de slachtoffers van de moordpartij naar de getuigenis van Bustillo.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden