Georgische oppositie roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid

De leider van de oppositie in Georgie heeft vrijdag opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Daarmee wil Saakasjvili het protest tegen president Sjevardnadze kracht bijzetten...

ANP en Reuters

In een toespraak voor circa 15.000 demonstranten in Tiblisi riep Saakasjvili zijn landgenoten op niet langer belasting te betalen. Ook wil hij dat ambtenaren stoppen met werken voor de in zijn ogen corrupte regering.

Het Franse persbureau AFP meldde eerder dat duizenden demonstranten naar het kantoor van de centrale kiescommissie optrokken, om te eisen dat de verkiezingsresultaten van anderhalve week geleden ongeldig verklaard worden.

Op verschillende plekken in de stad hadden de demonstranten al hun ongenoegen laten blijken over de uitslag van de verkiezingen van 2 november. Volgens de oppositie is er op grote schaal fraude gepleegd. Ze claimen de overwinning van de verkiezingen en demonstreren al dagen in het centrum van Tbilisi.

Ook rond de kanselarij van president Sjevardnadze verzamelden de demonstranten zich. Ze riepen om het aftreden van Sjevardnadze en maakten hem uit voor 'verrader'. Oppositieleider Saakasjvili zei in een toespraak tot de demonstranten dat het niet de bedoeling was het gebouw te bestormen. De kanselarij wordt zwaar bewaakt door het leger.

Hiervoor was de menigte al stilgehouden bij het parlementsgebouw. Ook hier hadden ordetroepen een cordon gelegd rond het gebouw om voertuigen en demonstranten op afstand te houden.

Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben vijf gepantserde voertuigen met militairen vrijdagmiddag positie gekozen. Het ministerie ligt op ongeveer 2 kilometer van het parlementsgebouw.

Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag in een telefoongesprek met de Georgische president Sjevardnadze aangedrongen op een dialoog met de oppositie. De bewindsman toonde zich als fungerend voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bijzonder bezorgd over de grote spanningen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden