Nieuws

Georgië zendt gewelddadige arrestatie oppositieleider live uit op televisie

Honderden agenten van de Georgische oproerpolitie zijn dinsdagochtend het kantoor van de belangrijkste oppositiepartij binnengevallen om hun leider Nika Melia aan te houden. De arrestatie, waarbij onder meer traangas werd ingezet, werd live op televisie uitgezonden.

De Georgische oppositieleider Nika Melia tuurt vanuit zijn hoofdkwartier naar buiten waar politieagenten zich verzameld hebben om het gebouw te bestormen en Melia te arresteren.  Beeld AFP
De Georgische oppositieleider Nika Melia tuurt vanuit zijn hoofdkwartier naar buiten waar politieagenten zich verzameld hebben om het gebouw te bestormen en Melia te arresteren.Beeld AFP

Op de nationale zender Mtavari TV was live te zien hoe een grote groep ME’ers het plein voor het partijkantoor schoonveegden, met tafels gebarricadeerde deuren openbraken en, eenmaal binnen, Melia arresteerden en naar buiten sleepten. Melia zou volgens de autoriteiten hebben aangezet tot geweld tijdens een demonstratie in 2019.

De aangekondigde arrestatie van Melia (41), leider van oppositiepartij de Verenigde Nationale Beweging , is al dagenlang het belangrijkste onderwerp van gesprek in Georgië. Afgelopen donderdag was het voor premier Giorgi Gakharia zelfs reden om ontslag te nemen. Ondanks een opdracht van de rechter weigerde hij immers Melia aan te houden, omdat een dergelijke arrestatie volgens hem tot grote politieke spanningen zou leiden. Zijn maandag als premier geïnstalleerde partijgenoot Irakli Garibasjvili had, zo bleek dinsdagochtend, beduidend minder moeite met de stalorders. Naast Melia liet hij gedurende de dag ook tientallen aanhangers van de oppositie oppakken.

Extravagante miljardair

Georgië, een land ingeklemd tussen Turkije, Armenië, Azerbeidzjan en Rusland, stond lange tijd bekend als een natie van hoop in een regio waar, vanuit democratisch oogpunt, verder vooral veel op aan te merken was. Dat beeld begon echter te kantelen toen in 2012 de partij Georgische Droom voor het eerst de verkiezingen won. Die partij is gesticht door Bidzina Ivanishvili, een extravagante miljardair die bekendstaat om zijn kunstverzameling bestaande uit onder meer een Picasso en een Monet, om de aanleg van een ecologisch natuurpark waarvoor hij honderden eeuwenoude bomen liet verhuizen en vanwege zijn warme banden met Rusland.

Hoe langer zijn partij aan de macht is, hoe heviger ook de demonstraties van de oppositie worden. Bijvoorbeeld in 2019, toen Nika Melia volgens de autoriteiten zou hebben aangezet tot een gewelddadige bestorming van het parlement. De oppositieleider zelf ontkent die aantijging en noemt het een politiek gemotiveerde aanklacht. Desalniettemin kan hij veroordeeld worden tot negen jaar gevangenschap.

Elektronische enkelband

Afgelopen oktober sloeg de vlam opnieuw in de pan toen de partij van Ivanishvili voor de derde maal op rij de parlementsverkiezingen won. Vrijwel alle oppositiepartijen spraken van fraude en weigeren sindsdien plaats te nemen in het parlement. Het was voor oppositieleider Melia bovendien reden de elektronische enkelband te verwijderen die hij moet dragen vanwege dat eerdere arrest. Omdat hij tevens weigert zijn verhoogde borgsom te betalen, oordeelde de rechtbank vorige week dat hij direct gearresteerd moest worden.

Verschillende ambassadeurs en internationale waarnemers in Tbilisi hebben die arrestatie inmiddels veroordeeld. Zo twitterde de Britse ambassadeur: ‘Geweld en chaos in Tbilisi zijn het laatste dat Georgië nu nodig heeft. Ik roep alle partijen op zich in te houden. Nu, en de komende dagen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden