Georgië wijst toenadering Rusland af

Georgië heeft een Russisch toenaderingsverzoek afgewezen. Een herstel van de relatie betekent niets zolang Moskou de opstandige Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië steunt, luidde de verklaring vrijdag uit de hoofdstad Tbilisi....

Rusland maakte eerder vrijdag bekend de relatie met het zuidelijke buurland te willen verbeteren. De spanningen tussen beide landen waren deze week verder opgelopen nadat Moskou had besloten de contacten met de aan Rusland grenzende regio's Abchazië en Zuid-Ossetië te intensiveren.

De Russen beloofden het postverkeer met Georgië te hervatten. Ook worden de voorwaarden voor een visum voor Georgiërs versoepeld. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak over een signaal dat Rusland de banden met ‘goede buur’ Georgië wil herstellen. Het stoppen van het verstrekken van visa was een klap voor Georgië dat afhankelijk is van salarissen die gastarbeiders naar huis sturen.

De regering van de voormalige Sovjetrepubliek reageerde kritisch op de Russische gebaren. ‘Rusland probeert een derde van het Georgische territorium te annexeren en probeert met het overige deel van het land de banden aan te halen. Relaties moeten met het hele land worden verbeterd, anders betekent dit aanbod niets’, aldus minister van Buitenlandse Zaken David Bakradze.

De Verenigde Staten en de Europese Unie toonden zich solidair met Tbilisi. Washington en Brussel drongen er bij Moskou op aan het decreet voor versterkte samenwerking met de separatistische regio's te schrappen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice belde haar Russische ambtgenoot Sergej Lavrov op om de Amerikaanse bezorgdheid over het plan over te brengen.

De Abchasiërs en Zuid-Ossetiërs streven sinds het ineenstorten van de Sovjetunie naar onafhankelijkheid, maar Georgië wil hier niets van weten. Tbilisi poogt het centrale gezag over de rebellerende regio's herstellen.

Rusland en de Kaukasusrepubliek liggen al langer met elkaar overhoop. Moskou stoort zich aan de pro-westerse en zichtbaar anti-Russische koers die de Georgische president Michail Saakasjvili sinds zijn aantreden begin 2004 vaart. Verder wekt de Georgische wil om lid te worden van de NAVO de woede van Rusland.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, verzocht Rusland al de plannen voor een nauwe samenwerking met Abchazië en Zuid-Ossetië terug te draaien. ‘De Russische maatregelen ondermijnen de soevereiniteit’, aldus De Hoop Scheffer woensdag.

De versterking van de relatie met Abchazië en Zuid-Ossetië zou een reactie zijn op de erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo door westerse staten. Deze eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid door de etnisch Albanese meerderheid in de Servische provincie is Rusland een doorn in het oog. Diplomaten in de Russische hoofdstad uitten eerder al de verwachting dat Moskou niet zal overgaan tot diplomatieke erkenning van de Georgische regio's. Rusland zou bang zijn daarmee separatisme binnen zijn eigen grenzen aan te moedigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.