Georgië: menigte hakt in op homo's

Georgische autoriteiten hebben onderzoek ingesteld naar het geweld waarmee een meute van twintigduizend betogers vrijdag een kleine demonstratie voor homorechten in Tbilisi heeft verstoord. Maar volgens critici durft de staat niet tegen de kerk op te treden.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Voorafgaand aan de homobetoging, waaraan circa vijftig mensen deelnamen, had premier Ivanisjvili gezegd dat 'seksuele minderheden dezelfde burgers zijn als wij' en dat de maatschappij 'er geleidelijk gewend aan zal raken'. Tevens zegde hij toe dat de politie het recht om te demonstreren van 'elke minderheidsgroep' ook in dit geval zou bewaken.

Maar tweeduizend agenten slaagden er vrijdag niet in het kleine groepje homodemonstranten gescheiden te houden van een boze menigte van vele duizenden tegendemonstranten. Geleid door orthodoxe priesters en met leuzen als 'Stop homopropaganda' en 'Nee tegen mentale genocide' overmande deze de politie. Toen de menigte de demonstranten bereikte, werden deze door de politie snel met bussen in veiligheid gebracht.

Sommige priesters leidden stenen gooiende menigten, andere sloegen zelf demonstranten. Een orthodoxe geestelijke probeerde met een stoel de ramen in te slaan van de busjes waarmee de homodemonstranten werden afgevoerd.

Er vielen meer dan 25 gewonden, van wie er tenminste twaalf (drie agenten en negen homodemonstranten) in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

Irakli Vacharadze van Identoba - een actiegroep voor de rechten van seksuele minderheden in Georgië - zei dat de politie onvoldoende bescherming had geboden. 'De priesters braken door de linies heen, ze braken de hekken en de politie hield hen niet tegen omdat priesters in Georgië boven de wet staan.'

Patriarch Ilja II van de Georgisch-orthodoxe kerk - wiens autoriteit in Georgië groot is - had homoseksualiteit tevoren een 'anomalie' genoemd en opgeroepen tot een verbod op de demonstratie. Die zou volgens hem 'vergelijkbaar zijn met een publiek vertoon van drugsverslaafden'.

Premier Ivanisjvili prees zondag het 'goed gecoördineerde' politieoptreden om de demonstranten te redden van de meute, maar de nationale ombudsman en zes toonaangevende ngo's concludeerden dat de politie tekortschoot. Ook de EU toonde zich 'ontzet'. Nederland heeft de Georgische ambassadeur op het matje geroepen.

Een hoge orthodoxe geestelijke zei in zijn zondagspreek dat priesters 'ook mensen zijn' en dat sommigen wellicht schuldig waren aan 'wangedrag'. Ilja II veroordeelde het geweld, maar voegde er direct aan toe dat 'propaganda voor homoseksualiteit onaanvaardbaar is'.

Een van de tegenbetogers, de 21-jarige student Nikolaj Kiladze, zei tegen persbureau AP: 'Als we zulke homodemonstraties moeten toelaten om lid van de EU te worden, dan ben ik tegen zo'n lidmaatschap.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden