‘Georgië krijgt opnieuw een Rozenrevolutie’

In zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN heeft de Georgische president Michail Saakasjvili een ‘Tweede Rozenrevolutie’ afgekondigd....

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Saakasjvili’s oproep komt op een moment dat een deel van de Georgische oppositie al heeft opgeroepen om zijn aftreden, terwijl andere oppositiepartijen vervroegde parlementaire verkiezingen willen – en meer toegang tot de televisie.

Een oppositieleider kenschetste de Georgische televisie onlangs als ‘Saakasjvili-I, Saakasjvili-II en Saakasjvili-III’.

In 2003 werd in een geweldloze ‘straatrevolutie’ de destijds regerende president Sjevardnadze afgezet. Saakasjvili nam het roer over en beloofde een vergaande democratisering van het land, dat geplaagd werd door armoede en corruptie.

Gaandeweg concentreerde Saakasjvili echter alle macht rond zichzelf en was van de ‘hervorming’ van bijvoorbeeld de rechterlijke macht in de praktijk weinig te merken.

Nadat hij in november vorig jaar demonstraties van de oppositie met geweld beëindigde en de noodtoestand afkondigde, schreef Saakasjvili onder westerse druk nieuwe presidentsverkiezingen uit, die hij won.

De verkiezingen kregen – net als de parlementaire stembusgang in mei – een stempel van goedkeuring van internationale waarnemers. Maar deze werd voorzien van een lange lijst klachten over onregelmatigheden.

Gisteren beloofde Saakasjvili meer toegang voor de oppositie tot de media, ‘verbeterde’ rechtspraak, en ‘meer en uitgebreide’ bescherming voor privébezit.

De oppositie heeft zich tijdens de oorlog met Rusland loyaal achter de president geschaard, maar onlangs hebben sommige partijen hem de wacht aangezegd. David Oesoepasjvili van de liberale Republikeinse partij vindt dat de autoriteiten ‘alles wat ze in de afgelopen vijf jaar hebben opgebouwd, hebben verkwanseld in vijf dagen oorlog’.

Ook andere partijen rekenen Saakasjvili, die de oorlog begon met een aanval op Tschinvali, het definitieve verlies aan van Georgië’s separatistische gebieden. Volgens sommige peilingen is Saakasjvili’s populariteit echter gestegen door de oorlog van begin augustus, wat de oppositie er – samen met de aanhoudende spanningen met Rusland – tot dusver van weerhoudt om opnieuw de straat op te gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden