Georgië breekt 'muiterij' in de knop

Georgische president beticht Moskou van betrokkenheid bij muiterij...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

MOSKOU Georgische autoriteiten zeiden dinsdag een militaire muiterij te hebben verijdeld van een tankeenheid nabij de hoofdstad Tbilisi. De politiek al geruime tijd belegerde president Michail Saakasjvili suggereerde op de nationale tv Russische betrokkenheid, een uitspraak die in Moskou als ‘krankzinnig’ werd bestempeld.

Over de ‘muiterij’ of ‘couppoging’ bleef de gehele dag grote onduidelijkheid bestaan, wegens een gebrek aan onafhankelijke nieuwsbronnen en vanwege de zeer verschillende versies van het gebeurde die door regeringsfunctionarissen naar voren werden gebracht. Zo repte de omstreden minister van Binnenlandse Zaken Merabisjvili met grote stelligheid over ‘banden met Rusland’, terwijl Rusland in een latere officiële verklaring over de ‘muiterij’ niet voorkomt. Een anonieme functionaris uit Saakasjvili’s gevolg zei tegen Reuters dat er geen spoor van bewijs was van een couppoging of Russische betrokkenheid.

Ook werd wisselend gesproken over een couppoging of een poging Saakasjvili te vermoorden, terwijl later ‘het verstoren van de NAVO-oefening’ tot voornaamste drijfveer leek te worden bestempeld. Aan het eind van de middag maakte Saakasjvili, die zelf in het kielzog van tanks en de nationale televisie naar de basis was getogen, bekend dat de muiterij beëindigd was en dat de situatie in het hele land ‘kalm’ was.

De commandant van de eenheid, kolonel Gorgiasjvili, is gearresteerd, evenals ten minste 7 andere militaire kopstukken en 13 burgers. De vijfhonderd militairen van de basis worden ondervraagd. Volgens sommige Georgische media zijn 50 officieren gearresteerd.

Volgens het Georgische InterPressNews en het Russische Interfax maakte Gorgiasjvili ’s ochtends bekend dat hij ‘niet langer onverschillig kon staan tegenover de instorting van zijn land’ – een verwijzing naar de patstelling tussen de president en een groot deel van de oppositie, die al sinds wekenlang middels demonstraties het vertrek van Saakasjvili eist. ‘De situatie is erg gespannen geworden.’ Volgens Gorgiasjvili bestond de kans op een gewapende confrontatie, al verzekerde hij dat zijn eigen eenheid niet van zijn plek zou bewegen. ‘Er zullen geen agressieve handelingen komen.’

De hele dag is voor zover bekend geen schot gevallen – tenminste, niet op de plek van de muiterij. Georgische autoriteiten zeiden al langer onderzoek te doen naar mogelijke plannen van officieren om zich in de politieke crisis van het land te mengen. Op televisie werden beelden vertoond van Saakasjvili die zei dat het hem speet dat hij de hoofdverdachten niet al veel eerder had opgepakt. ‘Dit liberalisme is gevaarlijk geworden en ik tolereer het niet langer. Dit zijn criminelen.’

Georgische oppositieleden, die juist gisteren van plan waren hun blokkades van de belangrijkste verkeersaders in en rond Tbilisi uit te breiden, reageerden uiterst sceptisch op de officiële lezing. David Gamkrelidze sprak van een ‘theaterspektakel georganiseerd door Saakasjvili om de aandacht van mensen af te leiden van de voortdurende demonstraties tegen de macht’.

In Tbilisi vermoeden waarnemers dat het incident gerelateerd zou kunnen zijn aan plannen van de autoriteiten om troepen in te zetten om de blokkade van verkeersaders door de oppositie te beëindigen. Sommige officieren zouden daaraan niet hebben willen deelnemen, zei een hoge westerse diplomaat tegen Reuters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden