George Weah wint Liberiaanse presidentsverkiezingen: lees hier hoe hij het van voetballer tot president kon schoppen

Oud-profvoetballer George Weah is de nieuwe president van Liberia. De 51-jarige Weah kreeg steun van 61,5 procent van de ruim twee miljoen stemgerechtigden in het West-Afrikaanse land. De voorzitter van nationale kiescommissie riep Weah donderdag tot winnaar uit, nadat 98,1 procent van de stemmen was geteld. De opkomst lag rond de 56 procent. Weah volgt in januari Ellen Johnson Sirleaf op als staatshoofd. Lees hier hoe de jonge voetballer uitgroeide tot held van het volk en uiteindelijk tot president.

Buitenlandredactie
George Weah. Beeld anp
George Weah.Beeld anp

Vlak voor het grote moorden in Liberia begon, vertrok de jonge voetballer George Weah naar Frankrijk. Trainer Arsène Wenger, destijds in dienst van AS Monaco, zag in 1988 iets in de 22-jarige aanvaller uit de sloppen van Monrovia. En hij had het goed gezien.

Terwijl zijn vaderland wegzonk in een verwoestende burgeroorlog, klom Weah in de jaren negentig naar de top van het Europese voetbal. Als eerste en vooralsnog enige voetballer uit Afrika kreeg hij in 1995 de Gouden Bal, de prijs voor beste voetballer in Europa. Het was de bekroning van drie grootse seizoenen waarin hij de smaakmaker was bij Paris Saint-Germain. Zijn beroemde solo in de Champions League-groepswedstrijd tegen Bayern München uit die tijd leeft voort op YouTube.

Maar is de fantastische voetballer ook een fantastische president?

In 2005 twijfelden de Liberianen daar nog aan. Ze hadden in de voorgaande jaren 250 duizend landgenoten verloren aan een waanzinnige oorlog, en moesten hun land van voren af aan opbouwen. George Weah had in de kleedkamers van AC Milan, Chelsea en Manchester dan wel geen vuile handen gemaakt, bestuurlijke ervaring had hij er ook niet opgedaan. Daarom legde hij het toen af tegen Ellen Johnson Sirleaf, representant van de Liberiaanse elite met op haar cv de bestuurskamers van Citibank, Wereldbank en de Verenigde Naties.

Maar nu, op Tweede Kerstdag, heeft 61,5 procent van de Liberiaanse kiezers dan toch voor de 51-jarige Weah gekozen. Hij mag de komende zes jaar de lijnen uitzetten voor Liberia, dat op de 177ste plek staat op de VN-ranglijst van alle landen en hun ontwikkeling. In de hoop zijn 4,6 miljoen landgenoten iets van succes te laten smaken, zoals hij dat heeft gedaan.

Grote armoede

In zijn jeugd kende Weah grote armoede. Hij is een kru, de etnische bevolkingsgroep die sinds jaar en dag onder aan de ladder staat, in tegenstelling tot de Liberianen die afstammen van de ex-slaven die aan het begin van de 19de eeuw terugkeerden uit de Verenigde Staten. Zij stichtten in 1847 de eerste Afrikaanse republiek en doopten het Liberia, een verwijzing naar het Latijnse liber, oftewel vrij.

Opgevoed door zijn grootmoeder maakte Weah zijn school af. Hij kreeg daarna een technisch baantje bij de nationale telefoonmaatschappij, terwijl hij zijn passeerbewegingen verfijnde. Het is die geschiedenis waarmee hij is uitgegroeid tot held van het volk.

In 2014 nam hij voor het eerst revanche voor de nederlaag van 2005, toen hij de zoon van president Johnson Sirleaf versloeg in de race om een Senaatszetel. Op de kritiek dat hij zich niet vaak in de volksvergadering laat zien, reageert hij volgens persbureau AFP met de vaststelling dat hij vaak onder de mensen is. Het politieke programma dat hij daar uitdraagt is vaag: hij wil de gezondheidszorg en het onderwijs verbeteren, maar hoe? 'Ik ga me ervan verzekeren dat ziekenhuizen zijn uitgerust, dat onze artsen en verpleegsters zijn opgeleid en dat ze aangemoedigd zullen worden om te werken', zei hij tegen AFP.

Aanhangers van de CPC beluisteren de verkiezingsuitslag in Liberië. Beeld anp
Aanhangers van de CPC beluisteren de verkiezingsuitslag in Liberië.Beeld anp

Oorlogsdemonen

Maar de vraag is hoezeer Liberiaanse kiezers zaten te wachten op uitgewerkte spreadsheets vol verbeterplannen. De door de wol geverfde Ellen Johnson Sirleaf wist de corruptie niet te stoppen, en ook de armoede heeft ze niet structureel weten aan te pakken, al haar aan de universiteit van Harvard opgedane financiële expertise ten spijt. Van haar Nobelprijs voor de Vrede kon je niet eten.

De vraag is of Weah de oorlogsdemonen kan blijven bezweren zoals zijn voorgangster dat twaalf jaar heeft gedaan. Zijn running mate is Jewel Howard-Taylor, de ex van krijgsheer Charles Taylor, de oorlogsmisdadiger die door het Internationaal Strafhof in Den Haag is veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf. Maar, zegt Weah: ze is niet voor niets zijn ex. Hij beweert nooit iets met Taylor van doen te hebben gehad en eerder slachtoffer te zijn geweest. Tijdens de oorlog heeft de stervoetballer Weah de VN opgeroepen zijn land te redden. Als wraak staken de rebellen zijn huis in Monrovia in brand.

Het aftellen naar de verkiezingen. Beeld anp
Het aftellen naar de verkiezingen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden