nieuwsInvestering Soros

George Soros wil opmars autoritaire regimes stuiten met investering in universiteiten

Filantroop George Soros steekt 1 miljard dollar in het opzetten van een netwerk van universiteiten dat tegenwicht moet bieden aan de opmars van autoritaire regimes.

De Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros op het World Economic Forum in Davos. Beeld AFP
De Hongaars-Amerikaanse filantroop George Soros op het World Economic Forum in Davos.Beeld AFP

De Hongaars-Amerikaanse Soros kondigde zijn initiatief aan op het World Economic Forum in Davos. Het Open Society University Network (OSUN) gaat zich ook concentreren op klimaatverandering. Volgens Soros vormen klimaatverandering en het oprukken van autoritaire stelsels de ernstigste gevaren die de beschaving bedreigen.

Als voorbeelden van landen waar het autoritaire gedachtengoed in opmars is noemde hij het Rusland van Poetin, president Xi Jinpings China, het Brazilië van Jair Bolsonaro en de Verenigde Staten onder Trump. Soros noemde de Amerikaanse president, die de politieke en zakelijke elite een dag eerder toesprak in Davos, een ‘oplichter’ en ‘de ultieme narcist’. ‘Toen zijn fantasie om president te worden uitkwam, nam zijn narcisme ziekelijke vormen aan’, zei Soros.

Soros wil zijn netwerk modelleren naar de door hem opgerichte Central European University die vorig jaar uit Boedapest naar Wenen moest verhuizen onder druk van de rechts-nationalistische regering van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Deze had een wet door het parlement gedrukt met strikte nieuwe regels voor buitenlandse universiteiten die in Hongarije opereren.

Orbán profiteerde ooit zelf van een studiebeurs van het Open Society Institute van Soros, maar beschouwt de filantroop nu als een vijand die de Hongaarse nationale cultuur met zijn geld probeert te ondermijnen. In de verkiezingscampagne van Orbáns Fidesz-partij doken posters op met een duidelijk antisemitische ondertoon.

Samenzweringstheorieën

Soros, die tientallen miljarden verdiende met speculeren op financiële markten, steunt sinds het eind van de jaren tachtig allerlei projecten wereldwijd om de democratie te bevorderen, maar de afgelopen jaren roepen zijn activiteiten steeds meer tegenkrachten uit rechtse hoek op.

In Brazilië liggen organisaties en instellingen die door Soros worden ondersteund onder vuur van de ultra-rechtse president Bolsonaro. Soros figureert ook als hoofdrolspeler in de samenzweringstheorieën die onder de alt-right achterban van president Trump populair zijn. Tegenstanders van de EU beschuldigen hem ervan dat hij het nationale karakter van de verschillende landen probeert te verzwakken door immigratie te propageren.

Soros noemde het opzetten van het universitaire netwerk ‘het belangrijkste en meest blijvende project’ van zijn leven. Volgens hem biedt de toegang tot onderwijs dat kritisch denken en intellectuele vrijheid stimuleert de beste hoop voor de toekomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden