NieuwsBeeldtranscript

George Floyd: ‘Ik krijg geen adem’ – Agent: ‘Stop dan met praten’

George Floyd zei meer dan twintig keer dat hij geen lucht kreeg tegen de vier agenten die hem in mei hardhandig arresteerden in Minneapolis. Tot twee keer toe riep hij: ‘Ze gaan mij doodmaken.’ De agent die hem tegen de grond drukte zei dat hij zijn mond moest houden.

Stieven Ramdharie
Videostill uit de gefilmde arrestatie van George Floy op 25 mei in Minneapolis. Beeld AP
Videostill uit de gefilmde arrestatie van George Floy op 25 mei in Minneapolis.Beeld AP

Dit blijkt uit de transcriptie van de camerabeelden van twee van de agenten. ‘Je praat veel, je schreeuwt veel’, beet agent Derek Chauvin, de agent die ruim acht minuten zijn knie drukte tegen de nek van Floyd, hem toe. ‘Je hebt heel veel zuurstof nodig om dat te zeggen’, reageert Chauvin als Floyd roept dat de agenten hem gaan doden.

De transcriptie schetst een aangrijpend beeld van met name het laatste halfuur van Floyds leven. Nog aangrijpender dan de opname die een omstander maakte met een telefoon. Zo wordt nog duidelijker hoe Floyd vocht voor zijn leven en de agenten smeekte om te stoppen. De agenten probeerden Floyd, die werd verdacht van gebruik van vals geld, toen in een politiewagen te krijgen maar hij verzette zich. Daarna werd hij hardhandig tegen de grond gedrukt. ‘Mamma, ik hou van je’, riep Floyd. ‘Zeg tegen mijn kinderen dat ik van ze hou, ik ben dood.’

Slechts een van de agenten, Thomas Lane, doet een suggestie om Floyd op zijn zij te leggen zodat hij kan ademen. Lane hield toen de hele tijd Floyds benen vast. ‘Wil je hem op zijn zij leggen?’, vraagt deze agent. Maar Chauvin weigert resoluut: ‘Nee, laat hem. Hij blijft waar we hem vast hebben.’ De transcriptie maakt deel uit van een verzoek van de advocaat van Lane aan de rechtbank om de aanklacht tegen deze agent te schrappen.

De camerabeelden zijn onder andere van Lane die met twee andere agenten is aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan de dood van Floyd. Volgens zijn advocaat is de agent echter niet schuldig en heeft hij geprobeerd in te grijpen. Chauvin wordt door justitie beschouwd als de hoofdverdachte. De agenten kunnen tot zo'n veertig jaar celstraf worden veroordeeld. Alle vier agenten zijn ontslagen. Alleen Chauvin moet in de cel op zijn strafzaak wachten, de anderen zijn op borgtocht vrijgelaten.

‘Mijn knie, mijn nek’

Floyd probeerde de agenten diverse keren duidelijk te maken dat hij niet alleen snakte naar adem maar ook veel pijn had. Nadat hij had geroepen ‘Mamma’, zegt hij onder andere ‘mijn knie, mijn nek’. Terwijl omstanders de agenten bekritiseren, geeft Floyd opnieuw aan dat hij veel pijn lijdt. ‘Ik ben claustrofobisch, mijn maag doet pijn’, roept Floyd. Chauvin zucht waarna Floyd weer aangeeft dat zijn nek pijn doet. ‘Ik heb overal pijn, Ik heb wat water nodig of iets anders. Alsjeblieft. Ik kan niet ademen, agent.’

Na de opmerking van Chauvin dat hij teveel praat, geeft Floyd nog vier keer aan dat hij geen lucht krijgt. Uit de camerabeelden van Lane blijkt dat de laatste woorden van Floyd zijn: ‘Alsjeblieft, sir. Alsjeblieft.’ Nadat een omstander een opmerking maakt, zegt Floyd voor het laatst ‘alsjeblieft’. De bodycambeelden van Chauvin, die zijn knie tegen Floyds nek bleef drukken, moeten duidelijk maken of dit inderdaad zijn laatste woorden zijn geweest. Deze opnames zijn nog niet vrijgegeven.

Lane zegt op een gegeven moment tegen Chauvin dat hij ‘bezorgd is om de opwindingstoestand’ van Floyd. ‘Daarom laten we de ambulance komen’, antwoordt Chauvin die geen seconde aan Floyd vraagt hoe het met hem is. Zelfs als omstanders roepen dat Floyd niet meer ademt en bloedt en Lane opmerkt dat hun arrestant bewusteloos lijkt te raken, geeft Chauvin geen enkele kik.

Geen polsslag meer

De agent neemt wel de moeite om aan zijn drie collega’s te vragen hoe het met ze is. ‘Ik heb mijn knie misschien een beetje bezeerd’, antwoordt Lane. ‘Maar ik overleef het wel.’ ‘Huh?’, is het enige wat Chauvin zegt als een van de andere agenten meldt dat hij de polsslag van Floyd niet meer voelt. Toch blijft hij daarna nog enkele minuten lang zijn knie gedrukt houden tegen de nek van Floyd.

De transcriptie maakt tenslotte duidelijk dat Floyd al bij het begin van zijn arrestatie vreesde voor zijn leven. Hij zat in zijn auto toen Lane op hem af kwam. De agent ging direct tegen Floyd tekeer omdat deze niet snel genoeg zijn handen liet zijn. ‘Jezus Christus, hou je fucking handen op het stuur’, schreeuwde Lane. ‘Alsjeblieft, schiet me niet neer’, smeekte Floyd hem diverse keren. ‘Ik heb net mijn moeder verloren.’

Lees verder

Nieuws

Anti-racismebetogers gooien in Baltimore standbeeld van Columbus in de rivier
Onder luid gejuich hebben anti-racismebetogers zaterdagavond in de Amerikaanse stad Baltimore een standbeeld van Christopher Colombus van zijn sokkel getrokken en in de rivier gegooid.

Trump woedend over plan om in koeienletters ‘Black Lives Matter’ voor Trump Tower te schilderen
President Trump heeft woedend gereageerd op het nieuws dat de burgemeester van New York, Bill de Blasio, plannen heeft om recht voor de Trump Tower in Manhattan met koeienletters ‘Black Lives Matter’ te laten zetten op straat.

Analyse

Met een legertje op sociale media kun je de wereld werkelijk veranderen
Black Lives Matter, K-popfans die een Trump-rally saboteren en Viruswaanzin. Het zijn drie bewegingen met een totaal andere achtergrond die één ding gemeen hebben: met hun grote bereik op sociale media krijgen ze daadwerkelijk iets voor elkaar.

Interviews

Twee generaties over racisme: ‘Wij zijn er, we gaan niet weg, en we eisen onze plek op’
Hoe voeren verschillende generaties de strijd tegen racisme? De Volkskrant luistert naar drie zwarte Nederlanders in gesprek met hun kind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden