George Bush wint strijd om dollars

Als het aankomt op campagnebijdragen, heeft George Bush jr. zijn rivalen voor het Witte Huis al ruim verslagen. De Republikeinse gouverneur van Texas heeft ruim 36 miljoen dollar aan bijdragen voor zijn campagne binnengehaald....

Dat is meer dan alle elf zijn Republikeinse tegenstanders voor het presidentschap samen en bijna twee keer zoveel als zijn Democratische rivaal Al Gore bijeen heeft weten te bedelen. Bush jr. deed alsof hij zelf verbaasd was over het enorme bedrag; er is nog nooit een presidentskandidaat geweest die zoveel geld heeft weten los te kloppen uit de zakken van zijn bewonderaars.

'Ik word een beetje verlegen door de respons', zei hij. 'Zoals u zult begrijpen, ben ik verbaasd over de enorme steun.' Op de vraag naar het geheim van zijn succes, zei hij lachend: 'Een aardige persoonlijkheid.'

Het was typerend voor de relaxte manier waarop Bush zich door de eerste ronden van de strijd om het presidentschap slaat. Er wordt geklaagd dat hij zich inhoudelijk wel heel erg op de vlakte houdt, maar iedereen is het erover eens dat hij een heel natuurlijke uitstraling heeft.

Dat Bush, die nog maar net aan zijn campagne is begonnen, nu al zoveel geld heeft binnengehaald, is slecht nieuws voor vice-president Gore. De vice-president heeft de wind de laatste tijd niet mee. Afgelopen week ontstond er enige irritatie tussen president Clinton en Gore, nadat Gore kritiek had geuit op Clintons persoonlijke misstappen.

Nog bedreigender voor Gore is dat zijn enige rivaal in het Democratische kamp, ex-senator Bill Bradley, het ook goed blijkt te doen als het om geld gaat. Bradley blijkt al 11,5 miljoen dollar aan campagnebijdragen te hebben verzameld, 7 miljoen minder dan Gore, de gedoodverfde Democratische kandidaat. Vooral de afgelopen tijd loopt Bradley wat campagnebijdragen betreft flink in op Gore. Dat betekent dat Gore serieus rekening met hem zal moeten houden in de voorverkiezingen.

Bush' Republikeinse rivalen reageerden gelaten op het nieuws over diens goed gevulde campagnekas. Elizabeth Dole, die op de tweede plaats komt wat populariteit betreft, merkte op dat geld niet alles bepaalt. Anders zou niet Clinton, maar de miljardair Ross Perot nou in het Witte Huis zitten. Ondanks zijn fortuin legde Perot het ruim af tegen Clinton.

Maar nu Bush zoveel in kas heeft, zien de kansen voor zijn rivalen er toch mager uit. Alleen Steve Forbes, ook een multi-miljonair, kan hem financieel gezien bijhouden.

Het is onwaarschijnlijk dat Bush geld van de overheid voor zijn campagne zal accepteren. Dat zou betekenen dat hij zijn uitgaven moet beperken. Bush' weigering om zich aan de bestedingslimieten te houden, zal ongetwijfeld kritiek uitlokken. De Republikeinse senator John McCain liet gisteren weten dat hij daarop zal hameren tijdens zijn campagne.

Maar Bush heeft zich keurig aan de wet gehouden. Al het geld komt van bijdragen van individuele aanhangers, die hooguit duizend dollar mogen bijdragen. Er zijn weinig mensen die zullen geloven dat dergelijke bedragen corrumperend werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.