NIEUWSGEORGE BIZOS OVERLEDEN

George Bizos, Zuid-Afrikaanse mensenrechtenadvocaat die Mandela bijstond, overleden (92)

In Zuid-Afrika is woensdag de vooraanstaande mensenrechtenadvocaat George Bizos op 92-jarige leeftijd overleden. Bizos streed jarenlang tegen de apartheid en genoot vooral bekendheid als advocaat van Nelson Mandela, de ANC-leider die na een decennialange gevangenschap als eerste zwarte persoon tot president van Zuid-Afrika werd verkozen.

Mark Schenkel
George Bizos tijdens een viering van Nelson Mandela’s 100ste geboortedag (2018). Bizos streed jarenlang tegen de apartheid en genoot vooral bekendheid als Mandela’s advocaat. Beeld AFP
George Bizos tijdens een viering van Nelson Mandela’s 100ste geboortedag (2018). Bizos streed jarenlang tegen de apartheid en genoot vooral bekendheid als Mandela’s advocaat.Beeld AFP

Bizos was na de apartheid betrokken bij het opstellen van Zuid-Afrika’s nieuwe grondwet. Ook speelde hijeen rol in de Waarheids- en Verzoeningscommissie, het platform dat slachtoffers en daders van het witte apartheidsbewind nader tot elkaar moest brengen.

De in Griekenland geboren Bizos arriveerde in 1941 als 13-jarige vluchteling in Zuid-Afrika, nadat in Europa de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken. Na de oorlog studeerde hij onder meer rechten in Johannesburg, waar hij een levenslange vriendschap aanknoopte met Nelson Mandela.

Mandela werd in de jaren zestig aangeklaagd door het apartheidsbewind en terechtgesteld in het roemruchte Rivonia-proces, samen met anti-apartheidsstrijders als Walter Sisulu en Govan Mbeki. Bizos trad op als hun advocaat. Mandela zou uiteindelijk 27 jaar in de gevangenis doorbrengen. In 1994 werd hij de eerste president van post-apartheid-Zuid-Afrika.

Bizos trad tijdens zijn lange carrière als advocaat op in tal van belangwekkende zaken. Zo stond hij de familie van Steve Biko bij, de anti-apartheidsactivist die in 1977 stierf na mishandeling in een politiecel. En in 2004 verdedigde hij in Zimbabwe Morgan Tsvangirai, een oppositieleider die door het regime van president Robert Mugabe van landverraad was beticht.

In 2012, op hoge leeftijd, leidde Bizos nog een onderzoek naar het bloedbad in Marikana, de Zuid-Afrikaanse plaats waar 34 stakende mijnwerkers waren gedood door de politie.

Bizos met Mandela in 2008, tijdens de viering van zijn 90ste verjaardag in Johannesburg. Beeld AP
Bizos met Mandela in 2008, tijdens de viering van zijn 90ste verjaardag in Johannesburg.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden